Mladen Ivanić: Sarajevo kreira negativnu atmosferu, ne Banja Luka

Radiosarajevo.ba
Mladen Ivanić: Sarajevo kreira negativnu atmosferu, ne Banja Luka
AA / Mladen Ivanić
Mladen Ivanić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, u Beogradu je kazao kako je veoma zabrinut ukoliko se u narednim mjesecima situacija u BiH ne smiri.

On je danas, gostujući u Kažiprstu na B92, poručio da je spreman na kompromis, ali ne na štetu naroda kome pripada.

 

Ne znam šta se desilo... Nešto se desilo kod predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda. Do februara je bilo kompromisa, onda je nastao haos, od pisma kardinala partijarhu Irineju, preko poređenja Blajburga i Banjaluke, do poruke reisa muslimanskim vjernicima da ne dozvole vlasima da upravljaju jer će kuće potom morati puškama da brane. Došlo je i do preglasavanja srpskih predstavnika... To su stvari koje su prešle liniju...”, navodi Ivanić.

 

Prema njegovim riječima, ili će se normalno komunicirati ili treba da se zna da se ulazi u politički sukob u kojem niko neće izvući ništa dobro.

 

”Oni smatraju da je sve to normalno. (Bakir) Izetbegović je na riječi reisa rekao da je to nespretna formulacija. Oni smatraju da imaju to pravo, duboko u duši, smatraju da je normalno da se napadne premijer Vlade Srbije u Srebrenici kada dođe da se pokloni žrtvama. Oni smatraju da je normalno da se pojseta predsjednika Srbije odlaže zbog osuđivanog kriminalca (Nasera) Orića kojem se sudi za ratne zločine. Njima je normalno da jedna strana stalno treba da pravi kompromis”, dodaje Ivanić.

 

Situaciju oko glasanja o održavanju popisa stanovništva, on je prokcmentarirao kao prevaru.

 

”To je klasična balkanska prevara, dva predstavnika kažu jedno, dogovorimo se da odložimo popis do kraja godine, a nakon dva dana oni preglasaju i misle da mogu... Kreiranje negativne atmosfere se ne događa u Banjaluci, već u Sarajevu”, ističe Ivanić.

 

Na pitanje da li o tome treba razgovarati u Beogradu ili u Sarajevu, Ivanić kaže da je Beograd garant Dejtonskog sporazuma.

 

Beograd u diplomatskoj komunikaciji treba da upozori šta se događa i da prenese šta je naše viđenje. Srbija ima tu obavezu, kao što hrvatski predstavnici, otkako je Hrvatska u EU, ozbiljno zagovaraju interese hrvatskog naroda u BiH i to je legitimno. Ja sam bio spreman da nosim rizik, nosio sam ga sve dok nije došlo do prevare, a to je taj popis. Traženo je da 200.000 lica koji ne žive u BiH, ali su državljani, budu upisani, a popis važi samo za one koji su u tom trenutku u BiH. To je za njih srpski šovinizam... Iako ja težim kompromisu, ne mogu da dozvolim da se ruši interes Srba i Republike Srpske, pošto se struktura vlade formira na osnovu rezultata popisa stanovništva”, pojašnjava Ivanić.

 

Za izjavu Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, da će se razmotriti revizija tužbe pred Međunarodnim sudom protiv Srbije, Ivanić kaže da je to rečeno u dnevnopolitičke svrhe, kao i da to neće proći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije