Mladen Ivanić: Nema promjene Dejtonskog sporazuma

Srna
Mladen Ivanić: Nema promjene Dejtonskog sporazuma
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da promjene Dejtonskog sporazuma neće biti, osim ako se narodi u BiH o tome dogovore.

"Nemoguće je ponovo sastaviti istu ekipu zemalja, učesnika i da svi imaju iste poglede i stavove. Otvaranje teme promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma znači afirmaciju tri potpuno različite vizije BiH", upozorava Ivanić.

Jedna vizija je, precizira on, dominantno u Sarajevu i podrazumijeva BiH bez entiteta, druga je u Banjaluci i podrazumijeva nezavisnu Republiku Srpsku ako je moguće, dok je treća u Mostaru, a odnosi se na uspostavljanje trećeg entiteta ili neke posebne institucije za predstavnike hrvatskog naroda.

"Ako to otvorimo, dobijate ponovo neku vrstu sukoba koji su postojali još od prije rata i automatski nastavak ratnih ciljeva eventualnim političkim sredstvima. To je potpuno pogrešno", rekao je Ivanić povodom 21 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On ne misli da postoji međunarodna saglasnost o tome da se stvari mogu promijenti i da postoji jedinstven pogled međunarodnih ključnih faktora kako bi prema takozvanom "Dejtonu dva" BiH trebalo da izgleda.

"Jasno je da to niko neće", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH. Prema Ivanićevim riječima, BiH u posljednjih četiri mandata nije predmet interesovanja predsjednika Amerike ili Rusije, već je predmet puno nižeg nivoa birokrata u ministarstvima.

"Očekivati da će se svijet baviti nama potpuno je nerealno", kaže Ivanić.

Što se tiče evropskog puta, pojašnjava on, Evropa neće nikoga tjerati da prilagođava svoj ustav, nego će samo tražiti da dobije stav BiH koja je unutar sebe složena državna zajednica, bilo kroz mehanizam koordinacije bilo kroz neki drugi način. Ivanić ističe da BiH nije jedina takva zemlja, jer su u Belgiji, na primjer, podjele možda i veće.

"Dakle, ne očekujem promjenu Dejtonskog sporazuma. Mislim da je ova sadašnja politička ekipa u BiH imala mogućnost da neki dogovor postigne u okviru tzv. aprilskog paketa, ali to tada nije iskorišteno i mislim da za neko dogledno vrijeme nema šansi da Ustav BiH bude promijenjen", zaključio je Ivanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije