Mjesto gdje Buna ljubi Neretvu: Pogledajte kako izgleda Bunski kanal prije i poslije poplava

0
Radiosarajevo.ba
Mjesto gdje Buna ljubi Neretvu: Pogledajte kako izgleda Bunski kanal prije i poslije poplava
FOTO: Screenshot / Bunski kanal

Obilne padavine tokom noći s četvrtka na petak prouzrokovale su strašne poplave u Bosni i Hercegovini. Najteže pogođena područja su Jablanica, Kiseljak, Fojnica i Vareš. 

Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, veliki je broj stradalih i pričinjena je ogromna materijalna šteta. Voda i odroni uništili su desetine kuća i oštetili infrastrukturu.

Stižu snimci sa svih strana koji prikazuju katastrofalne posljedice poplava. Priroda na ovom području izgleda sablasno i zastrašujuće. 

Nermin Šašić se prisjetio noći poplava: 'Katastrofa, kolegine roditelje smo našli 20 metara od kuće'

Nermin Šašić se prisjetio noći poplava: 'Katastrofa, kolegine roditelje smo našli 20 metara od kuće'

Jedan od takvih prizora je i sa Bunskih kanala, prirodnog fenomena na rijeci Neretvi.

Ovaj zaštićeni spomenik prirode nalaze se kod Bune, južno od Mostara uz, magistralnu cestu M-17 Mostar.

Bunski kanali udaljeni su od Mostara nešto više od 12 kilometara i moguće je automobilom doći do ovog lokaliteta. Nakon skretanja s magistralne ceste  potrebno se voziti još stotinjak metara do Bunskog mosta gdje se može parkirati automobil, a potom pješice preći preko mosta, te se spustiti preko kamenitog terena na kanale.

To je uski kanal kojim protječe Neretva, a preko sedrene barijere se u nju, na tom mjestu, ulijeva njena lijeva pritoka Buna. Nakon Bunskih kanala Neretva se smiruje, a korito širi, što je tipično za ravničarske rijeke.

Bunski kanal sada izgleda neprepoznatljivo. Umjesto bistre vode, teče zamućena, a nivo rijeke je i dalje viši od uobičajenog.

Pogledajte snimak Bunskog kanala prije i poslije katastrofalnih poplava:

Više o poplavama u BiH čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije