Mjere sigurnosti u školama u Bosni i Hercegovini: U Lukavcu uveden videonadzor, a tu su i zaštitari

1
Radiosarajevo.ba
Mjere sigurnosti u školama u Bosni i Hercegovini: U Lukavcu uveden videonadzor, a tu su i zaštitari
FOTO: Radiosarajevo.ba / Gradonačelnik Edin Delić u OŠ Lukavac

Nakon događaja u Lukavcu, u junu ove godine, kada je učenik iz vatrenog oružja ranio nastavnika, najavljene su mjere sigurnosti u obrazovnim ustanovama u cijeloj zemlji.

Neke od njih će od danas biti na snazi, takođe i u osnovnoj školi u Lukavcu.

U toku jučerašnjeg dana su završene aktivnosti u vezi s videonadzorom u osnovnoj školi Lukavac Grad, a učenike će dočekati i certificirani zaštitar. To su neke od ključnih mjera u Tuzlanskom kantonu od ove školske godine. Uslijediće i obuke o prevenciji nasilja.

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

"Da ima straha, ima. Možemo reći da je opravdan, nakon iskustva koje se desilo svi mi strahujemo, i djeca i nastavnici, ali smo svo ovo vrijeme dali maksimum od sebe da to pokušamo na neki način riješiti", izjavila je za BHRT Lejla Kovačević, direktorica OŠ "Lukavac Grad".

Edin Delić, načelnik Lukavca poručuje kako se dosta toga uradilo, ali: "Ja osobno nisam zadovoljan do te mjere da možemo kazati idemo spremni, sve je u redu. Moramo biti realni i objektivni."

"U ovom momentu možemo ponuditi za djecu starijih razreda izuzetno kvalitetne radionice nenasilne komunikacije, odnosno nenasilnog rješavanja problema, konflikata", kazao je Samir Hodžić, iz Centra za mentalno zdravlje DZ Lukavac.

U septembru se očekuje i donošenje nekoliko propisa koji se odnose na kućni red, disciplinsku odgovornost, kodeks ponašanja i slično.

"Mi smo uputili inicijativu da prosvjetni radnik dobije status službenog lica, tako da bude dodatno zaštićen od neodgovornih pojedinaca koji bi mogli učiniti takve napade u školi", dodao je i Selvedin šatorović, iz Sindikata osnovnog vaspitanja i obrazovanja FBiH.

Također, u RS-u obuku je prošlo 150 školskih policajaca, koji će biti raspoređeni i zaduženi za sigurnost učenika. Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture RS navodi kako se stvaraju "dobre pretpostavke da nasilje u školama bude svedeno na minimum i sporadične slučajeve i radićemo na tome u narednom periodu".

Nakon što je tragedija u Lukavcu izbacila na površinu sve nedostatke sistema, užurbano su nadležni krenuli sa mjerama. Javnost još čeka odgovore na pitanja ko je odgovoran, a do tada se svi nadaju da se sličan scenario više neće desiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije