Misija OSCE: "Proslava neustavnog 9. januara krši Ustav i diskriminira druge narode"

6
Radiosarajevo.ba
Misija OSCE: "Proslava neustavnog 9. januara krši Ustav i diskriminira druge narode"
Foto: EPA - EFE / Obilježavanje neustavnog 9. januara 2019. godine

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ističe da službeno pokroviteljstvo i podrška Vlade RS obilježavanju takozvanog dana RS 9. januara nije samo diskriminatorno, nego je Odlukom Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine jasno utvrđeno kao neustavno jer direktno krši ustave i Bosne i Hercegovine i same RS.

"Prema toj odluci Ustavnog suda, proglašenjem 9. januara danom RS krši se Ustav BiH time što se pripadnicima jednog naroda daje prednost, istovremeno diskriminišući pripadnike ostalih naroda. Treba istaći i to da je Ustavni sud također ustanovio da takva praksa predstavlja povredu odredaba Ustava RS o zaštiti jednakosti i nediskriminaciji", navodi se u saopćenju Misije OSCE-a u BiH.

Dodaje se da je u istoj odluci, Ustavni sud utvrdio i da se službenim i institucionalnim obilježavanjem 9. januara kao krsne slave RS favorizuje kulturno naslijeđe, tradicija i običaji jednog naroda, dok se zanemaruju drugi narodi, što je diskriminatorno.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Misija poziva Vladu RS da u potpunosti poštuje vladavinu prava, koja mora obuhvatiti poštivanje odluka Ustavnog suda BiH kao konačnih i obavezujućih. Nepoštivanje i neprovođenje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo.

"Misija je trajno opredijeljena pružanju podrške svim institucijama vlasti, na cjelokupnoj teritoriji BiH, u ispunjenju njihovih zakonskih obaveza u sferi zaštite ravnopravnosti, nediskriminacije i vladavine prava. Ovim će se ojačati atmosfera uzajamnog povjerenja i poštovanja te stvoriti bolja budućnost za sve narode u Bosni i Hercegovini", saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije