Misija OSCE-a u BiH objavila izvještaj o nazivima škola, Kavalec: Djeca se moraju...

0
Radiosarajevo.ba
Misija OSCE-a u BiH objavila izvještaj o nazivima škola, Kavalec: Djeca se moraju...
Foto: Press služba KS / Kathleen Kavalec

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini objavila je danas izvještaj koji procjenjuje stepen nazadovanja i naglašava neophodnost suočavanja s praksama isključivanja u vezi s nazivima škola, simbolima i manifestacijama zasnovano na praćenju dešavanja u više od 2.000 centralnih i područnih škola širom BiH, koje Misija redovno provodi.

Kako navodi šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, škole u BiH su javni prostori u kojima se sva djeca moraju osjećati prijatno i dobrodošlo i nikad se ne smiju koristiti u političke svrhe.

"Isto tako nazive škola, simbole i manifestacije ne bi trebalo koristiti za stvaranje podjela ili kao priliku za isključivanje nekih učenika ili učenica. Kvalitetno obrazovanje zahtijeva inkluzivnu atmosferu kojom se poštuju prava i porijeklo sve djece", istakla je Kavalec.

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Izvještaj nazvan "Školski nazivi, simboli i manifestacije u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini: presjek stanja i preporuke" sadrži i skup preporuka različitim nivoima vlasti, ključnim donosiocima odluka i upravama škola za odlučne akcije pomoću kojih bi se osiguralo da školsko okruženje bude prikladno i gostoljubivo za sve učenike.

"U skladu sa mandatom, Misija će nastaviti pružati podršku obrazovnim vlastima u BiH u razvoju inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja, kao i u promoviranju nediskriminacije, poštivanja različitosti, međusobnog razumijevanja i saradnje", saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije