Mirsad Ćeman: Država treba svojim zakonom utvrditi pitanje vlasništva nad šumama

Radiosarajevo.ba
Mirsad Ćeman: Država treba svojim zakonom utvrditi pitanje vlasništva nad šumama
FOTO: AA / Mirsad Ćeman

U Mostaru članovi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine održali su pres konferenciju na kojoj su govorili o jučerašnjim odlukama.  

Osvrnuli su se posebno o odluci da pojedine odredbe Zakona o šumama RS-a nisu u skladu sa Ustavom BiH.

Mirsad Ćeman, potpredsjednik Ustavnog suda kazao je kako je entitetski zakon o šumama imao elemenata neustavnosti u dijelu gdje se šume tretiraju kao vlasništvu RS-a.

Mjesec maj donosi promjene za penzionere u FBiH: Šta se mijenja i kako će utjecati na njih?

Mjesec maj donosi promjene za penzionere u FBiH: Šta se mijenja i kako će utjecati na njih?

"Država treba svojim zakonom utvrditi to pitanje te tek onda entiteti, niže jedinice ili pojedinci mogu biti vlasnici šuma", kazao je Ćeman.

Zakon o šumama RS-a je mijenjan nekoliko puta, a izmjena koja se odnosi na vrhovnog titulara šuma u ovom entitetu mnogima je bila sporna.

Podsjećamo, registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan izjavio je jučer: "S obzirom na to da je na osnovu ranije prakse iz nekoliko odluka, od kojih je vodeća o statusu državne imovine BiH, Sud je zaključio da Republika Srpska kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine dok se to ne riješi odgovarajućim zakonom na nivou BiH".

Tudor Pantiru, dopredsjednik Ustavnog suda BiH obratio se kratko prisutnima i zahvalio na dosadašnjem radu.

"Ovaj sud je do sada ispunjavao ovaj zadatak unatoč velikom pritisku izvana. Ova institucija se suočava sa, slobodno možemo reći, najkompleksnijom situacijom u svijetu. Bila mi je čast da budem dio Ustavnog suda i da radim sa kolegama. Ja lično ću napustitit ovaj sud sa osjećajem da sam ispunio zadatak", kazao je Pantiru.

Miodrag Simović, potpredsjednik Ustavnog suda BiH također se osvrnuo na jučerašnju sjednicu i šta je dogovoreno.

"Dogovoreno je da kažem nešto o A5 predmetima Ustavnog suda. Mi smo jučer na sjednici imali tri A4 predmeta, ono koji ulaze u apelacionu jurisdikciju suda koja se proteže na 99,5 posto svih predmeta o kojima je odlučio Ustavni sud. Donijeli smo preko 65 hiljada odluka od maja 2003. godine", kazao je Simović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije