Građani Blažuja izašli na ulice i napravili 10 zahtjeva: Ko je sljedeći?

2
Radiosarajevo.ba
Građani Blažuja izašli na ulice i napravili 10 zahtjeva: Ko je sljedeći?
Foto: N1 / Protesti u Blažuju

Grupa građana se okupila danas u blizini kampa za prihvat migranata u Blažuju kako bi dodatno skrenula pažnju na gorući sigurnosni problem,

Radi se o mirnim protestima gdje se od nadležnih intitucija traži hitna reakcija, ali i zaštitu jer su prema njihovim riječima upravo oni postali "građani drugog reda".

Stanovnici su nezadovoljni jer su prepušteni sami sebi a sve je kulminiralo ubistvom mladog Jasmina Berovića u ilidžanskom naselju Otes.

"Tražimo da im se ograniči kretanje, kako su to danas učinili, nema nijednog. Tražimo da se smanji broj migranata jer su nas slagali. Načelnik Općine Ilidža rekao je da će ih biti 300, a njih je došlo 3.000. Mi smo građani drugog reda", izjavio je jedan od mještana.

Građani su napravili 10 zahtjeva - traže da se broj migranta sa 4.000 smanji na 1.000 i da im se zabrani kretanje poslije 17 sati.

Traže postavljenje ograde oko kampa, te povećanje policijskih patrola i agažman vojske.

Drže transparente s pitanjem "Ko je sljedeći?", javlja N1.

"Kontinuirano čišćenje, deratizacija i dezinfekcija oko centra i ulica ispod kampa. Tražimo zaustavljanje gradnje u centru bez odobrenja općinskih vlasti koja je u punom zamahu. Osigurati prugu. Deportovati migrante u slučaju izvršenja kriivčnih djela. Hoćemo mir i život dostojanstven malog čovjeka jer mi smo građani drugog reda samo zato što živimo u neurbanom dijelu grada", samo se neki od zahtjeva stanovnika Blažuja.

Podsjećamo, val protesta započeo je nakon ubistva Jasmina Berovića u naselju Otes prije šest dana. Policija još uvijek traga za počiniocem, ili, kako je ranije rečeno, njih trojicom koji se terete za ubistvo i nanošenje teških tjelesnih povreda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije