Mirjana Marinković-Lepić pozvala na distanciranje od stavova HAZU: "Ne dozvolite"

14
Radiosarajevo.ba
Mirjana Marinković-Lepić pozvala na distanciranje od stavova HAZU: "Ne dozvolite"
Foto: Facebook / Mirjana Marinković-Lepić / Zastupnica Naše stranke

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pozvala je na formiranje trećeg entiteta u BiH. Tim povodom oglasili se Mirjana Marinković Lepić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH.

„Radi se o strašnom desnom, radikalnom zastranjenju institucije koja bi trebala biti ogledalo razuma i objektivne, naučne utemeljenosti vlastitih tvrdnji. Pozivanje na treći entitet govori da oni svoje stavove utemeljuju na ideologiji krvi i tla.

Dosad je po radikalizmu svojih izjava u hrvatskoj javnosti prednjačio predsjednik RH Zoran Milanović, a sad i on kaže da su zalaganja HAZU-a po njemu pretjerana", ističe Lepić.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Poziva hrvatske naučnike i umjetnike da se u cilju zaštite ličnog kredibiliteta i morala ograde od zalaganja HAZU-a koji pretenduje da bude njihov glas.

"Pozivamo na to i sve javne ličnosti, kako zbog Bosne i Hercegovine i naših odnosa s Hrvatskom, tako i zbog same Hrvatske. Značaj HAZU-a za kreiranje javnog mnijenja pa i društva je ogroman. Ne dozvolite da vas odvedu u mrak mržnje i beznađa. Duboko vjerujem da će broj ljudi koji će se distancirati od stavova HAZU-a o BiH biti značajan, da će to biti većina uglednih hrvatskih znanstvenika, umjetnika i javnih ličnosti. Vjerujemo da postoje oni koji su spremni štititi ugled vlastite zemlje čak i kad njene najznačajnije institucije rade na njegovom narušavanju“, kazala je Lepić, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije