Ministrica Turković posjetila Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Albaniji

2
Radiosarajevo.ba
Ministrica Turković posjetila Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Albaniji
Ministarstvo civilnih poslova BiH / Turkovic Konzulat Borak

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, tokom boravka u radnoj posjeti Republici Albaniji, posjetila je Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Draču i naselja u kojima žive Bošnjaci na ovom području.

Tokom posjete, ministrica Turković je razgovarala sa počasnim konzulom naše zemlje u Republici Albaniji Fikretom Klarićem, ali i drugim istaknutim Bošnjacima iz ovog kraja, koji su okupljeni oko Udruženja Bošnjaka “Zambak”, saopćeno je iz Ureda  za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova.

Počasni konzul Klarić je informisao ministricu Turković da u Albaniji živi oko 10.000 Bošnjaka, a da ih oko 7.000 živi u okrugu Drač. Podsjetio je da su Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine 1865. godine krenuli za boljim životom prema Turskoj, te da se jedan od brodova pokvario upravo kod Drača, gdje su i ostali da žive narednih 156 godina.

Turkovic Konzulat Borak - undefined

Ministarstvo civilnih poslova BiH: Turkovic Konzulat Borak

Dodao je da su Bošnjaci 2017. godine, odlukom Parlamenta Republike Albanije, dobili status nacionalne manjine u ovoj zemlji.

Duboko cijenimo napore koje ste vi i vaši preci uložili u proteklih 156 godina na očuvanju naše tradicije, običaja, kulture i jezika. Posebna vrijednost je činjenica da ste na ovom prostoru njegovali i potpuno očuvali naš bosanski jezik.

Važno je da nastavimo naše povezivanje, ali i da zajednice Bošnjaka u Albaniji i Albanaca u Bosni i Hercegovini, budu most koji će dodatno povezivati dvije prijateljske zemlje“, kazala je ministrica Turković.

Ministrica Turković je tokom posjete upoznata o aktivnostima bošnjačke zajednice u oblasti kulture, obrazovanja i sporta, a posjetila je i naselje Borak i osnovnu školu, u kojoj će 220 učenika, između ostaloga, učiti i bosanski jezik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije