! / Ministrica Lejla Brčić komentirala odluku Ustavnog suda FBiH

09. 03. 2021. u 18:45:00 A. S.

Shares: 0

Nakon što je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio presudu da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo - neustavan, ovu odluku je za portal Radiosarajevo.ba komentirala Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave u Vladi Kantona Sarajevo (Naša stranka).

"Što se tiče odluke Ustavnog suda FBiH, Vlada KS nije zvanično upoznata o tome. Informaciju smo saznali iz medija, s portala i putem društevnih mreža koji su je objavili.

Iz onog što smo vidjeli, zahtjev uopšte nije bio usmjeren na ocjenu ustavnosti Vlade KS, već proglašenje neustavnim izmjena zakona, a zbog procedure po kojoj je ovaj zakon donesen, a ne zbog samog sadržaja tog zakona. Važno je napomenuti da se radi o zakonu koji je izmjenjen prije nego što je imenovala ova vlada", kaže ministrica Brčić za Radiosarajevo.ba.

Ona je podvukla da je s prave strane važno istaknuti da prema odredbama zakona o postupku pred Ustavnim sudom FBiH, propis ili odredba koja se progasi neustavnom su nevažeći od momenta objavljivanja u Službenim novinama.

"U konkretnom slučaju to praktično znači da se ni na kakav način ne može dovesti u pitanje legitimitet imenovanja ove vlade, niti odluke koje smo donosili i donosimo.

O samoj provedbi odluke Ustavnog suda FBiH oglasit će se, pretpostavljam, Skupština Kantona Sarajevo kao nadležna institucija, jer je Skupština donijela zakon koji je osporen, a također je nadležna za provođenje odluke Ustavnog suda FBiH.

Ponavljam, Vlada KS nije neustavna. Odluka koje donosimo su  potpuno legitime i mi nastavljamo s našim radom, u najboljem interesu građanki i građana Kantona Sarajevo", kazala je Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave u Vladi KS za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je danas ranije donio presudu da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo - neustavan.

Riječ je o podjeli Ministarstva za obrazovanje, nauku i kulturu KS na dva ministarstva, a na osnovu kojeg je formirana Vlada KS.

Ministrica Lejla Brčić - undefined

Foto: Naša stranka: Ministrica Lejla Brčić

Kao što je poznato, Vlada KS je formirana i to s dva ministarstva koja se tiču obrazovanja umjesto jednog do tada.

Tako Kanton Sarajevo ima sada Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade te Ministarstvo za odgoj i obrazovanje.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša kako se nekada zvalo, spojeno je sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture.

Sada se ono zove Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša na čijem čelu je Enver Hadžiahmetović (Narod i pravda).

U obrazložnju se navodi da postupak nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS, tačnije da su neustavno ukinuta pojedina ministarstva u Kantonu Sarajevo, a osnovana druga.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)