Ministri Vijeća Europe pozvali BiH da eliminiše diskriminaciju u izbornom sistemu

13
AA
Ministri Vijeća Europe pozvali BiH da eliminiše diskriminaciju u izbornom sistemu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Komitet ministara Vijeća Europe pozvao je vlasti i političke čelnike Bosne i Hercegovine da postignu konsenzus o potrebnim amandmanima na Ustav i izborno zakonodavstvo zemlje kako bi opći izbori zakazani za oktobar 2022. godine bili održani u potpunom skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava (ECHR).

Nadgledajući izvršenje presuda Suda u grupi od pet predmeta "Sejdić i Finci", Komitet je ove sedmice donio Privremenu odluku kojom se ponovno ističe ključna važnost da se Bosna i Hercegovina u potpunosti pridržava presuda Suda.

Komitet je s velikom zabrinutošću primijetio da će, ako država ne poduzme nikakve mjere, 12 godina nakon presude "Sejdić i Finci" i unatoč njenim ponovljenim pozivima na napredak, četvrti izbor izbora biti održan prema sadašnjem diskriminatornom sistemu, jasno kršeći evropsku Konvenciju o ljudskim pravima.

Španski kralj i kraljica povodom 20 godina braka objavili porodične fotografije na Instagramu

Španski kralj i kraljica povodom 20 godina braka objavili porodične fotografije na Instagramu

Napominjući da se Interresorna radna grupa zadužena za pripremu izmjena izbornog zakonodavstva nije sastala od 23. jula 2021., Komitet je još jednom pozvao sve sudionike uključene u proces izborne reforme da osiguraju da grupa prioritetno nastavi svoj rad.

Istovremeno, Komitet ministara je primijetio tekuće napore u vezi s izbornom reformom i predanost koju su izrazile vlasti i politički čelnici da u potpunosti i učinkovito provedu presude Suda, kao i tokom nedavne posjete članova sekretarijata Vijeća Evrope Bosni i Hercegovini (9. i 10. novembra 2021.).

Komitet je istaknuo da je Vijeće Europe spremno pomoći vlastima u zemlji, pozivajući ih da iskoriste svu stručnost Vijeća Europe, posebno onu Venecijanske komisije, kako bi brzo postigli konsenzus o izbornoj reformi.

Ove će slučajeve ponovno razmotriti Komitet ministara u martu 2022. Ako do tada ne bude postignut konkretan napredak, Komitet je potvrdio svoju spremnost poduzeti nove radnje kako bi osigurao da se Bosna i Hercegovina u potpunosti i učinkovito pridržava svojih obveza koje proizlaze iz presude ECHR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije