Ministri složni: BiH i Crna Gora bi uskoro mogle biti povezane novim cestama

Radiosarajevo.ba
Ministri složni: BiH i Crna Gora bi uskoro mogle biti povezane novim cestama
Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine na sastanku sa Osmanom Nurkovićem, ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore, razgovarao je o unapređenju putne komunikacije između ove dvije zemlje.

Nakon nedavnih uspješnih razgovora sa srbijanskim predstavnicima u Beogradu, gdje je dogovoreno skoro spajanje dva glavna grada BiH i Srbije novom cestom, danas je dogovoreno da se krene u procese prikupljanja sredstava za povezivanje većih gradova u BiH i Crnoj Gori.

Fokus razgovora bio je na putnom pravcu Foča-Šćepan Polje-Plužine i željezničkoj pruzi Čapljina-Trebinje-Nikšić, koja bi se u nekoj kasnijoj fazi nadovezivala na željezničke pravce prema Hrvatskoj i Albaniji.

Na sastanku je dogovoreno da će sljedeće sedmice na sastanku UNECE-a u Ženevi zajedno delegirati ta dva projekta da budu uključeni u SEETO mrežu saobraćajnica u jugoistočnoj Europi, što bi im osiguralo pristup europskim fondovima.

Kako je saopćeno iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, konstruktivan sastanak i dobri odnosi dva ministra garantiraju da će obaveze i projekti koje su preuzeli i pokrenuli biti ispunjeni u najskorije vrijeme.

Ministri su saglasni da obje zemlje moraju osigurati i ljudima i robi bolju putnu i svaku drugu međusobnu komunikaciju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije