Ministri razgovarali: Gdje smo s izgradnjom autoputa Sarajevo - Beograd

2
Radiosarajevo.ba
Ministri razgovarali: Gdje smo s izgradnjom autoputa Sarajevo - Beograd
Foto: Ministarstvo prometa i komunikacija BiH / Sa sastanka

Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, i Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija, razgovarali su danas o projektu izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo.

Povod je sutrašnji sastanak sa ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Koçem na kojem će biti razgovarano o nastavku i ubrzavanju projekta izgradnje ove autoceste.

Kako je saopćeno, Lasić je upoznao Mitrovića s dinamikom započetih radova na dijelu autoceste kroz Federaciju Bosne i Hercegovine.

"U planu Javnog preduzeća Autoceste FBiH za 2021. godinu je izrada glavnog projekta autoceste na dionici Tuzla – Orašje.

Trenutno se usaglašavaju projektni zadatak i idejni projekat sa prostornim planom Tuzlanskog kantona, nakon čega slijedi provođenje tendera za usluge projektiranja ove dionice", saopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Ministar Mitrović je naglasio da ovo nije projekat Ministarstva, već projekat svih nas.

"Ova trasa prolazi kroz oba entiteta i važan je projekat na kojem trebamo raditi zajedno kako bi zaživio. Želim istaći da je gradnja autoceste Sarajevo – Beograd važna za ubrzani razvoj regije", rekao je Mitrović.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije o daljnjim aktivnostima na izgradnji autoceste na Koridoru Vc, posebno etapa koje su u fazi projektiranja i osiguravanja finansijskih sredstava.

Zajednički je ocijenjeno da ove aktivnosti treba ubrzati kako bi se cijela BiH modernom cestovnom komunikacijom što prije spojila sa zemljama Evropske unije.

Mitrović je apostrofirao i važnost izgradnje autoceste kroz RS na Koridoru Vc te njenog spajanja sa autocestom Beograd – Sarajevo, čime bi se modernom prometnicom povezali Banja Luka i Beograd.

Također, ponovo je naglašeno da druge rute podrazumijevaju da spojna tačka između Bosne i Hercegovine i Srbije bude u Vardištu kod Višegrada.

Inače, trasa od Sarajeva do Vardišta ima dvije varijante rješenja koje su u fazi usaglašavanja između entiteta.

"Nakon detaljne analize, ministri su zaključili da se provode intenzivne aktivnosti na izgradnji dionica autoceste na Koridoru Vc te da je ukupno izgrađeno i stavljeno u promet 92 kilometra autoceste na ovom koridoru i završene dodatne četiri dionice (Svilaj – Odžak, Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dio poddionice Donja Gračanica – Tunel Zenica u ukupnoj dužini od 21,43 km) koje će biti puštene u promet nakon sticanja uvjeta", navedeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije