Ministarstvo vanjskih poslova BiH komentiralo priču o 3.000 lažnih viza u Pakistanu

Fena
Ministarstvo vanjskih poslova BiH komentiralo priču o 3.000 lažnih viza u Pakistanu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH

Povodom medijskih izvještaja koji su se nedavno pojavili u javnosti želimo naglasiti da Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema saznanja o navodnom izdavanju 3.000 lažnih viza od ambasadora BiH u Pakistanu Sakiba Forića, navodi se u reagiranju MVPBiH.

Ne ulazeći u političke motive i razloge za plasiranje ovih informacija u medijima, ističu, iz sjedišta Ministarstva vanjskih poslova je poslana instrukcija ambasadoru Foriću u kojoj je traženo da se zvanično očituje o predmetnim izjavama, a ujedno pozivaju pravosudne i policijske agencije da žurno provjere navode o nezakonitostima oko izdavanja viza kako bi se javnost što prije upoznala s objektivnim i nepristrasnim činjenicama vezanim za predmetni slučaj.

"Očekujemo da sudski organi, po hitnom postupku razmotre ovaj predmet i donesu primjerene odluke protiv aktere ove afere, ma ko oni bili, zbog zaštite integriteta institucija Bosne i Hercegovine. Pozivamo i sve zvaničnike da budu odgovorni i odmjereni prilikom iznošenja informacija u medijima, do okančanja službenih postupaka i procedura, jer u protivnom mogu nastupiti posljedice po BiH i njene građane na međunarodnom planu, te ugroziti teško stečeni bezvizni režim s Evropskom unijom ali i drugim zemljama u svijetu", navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije