Oglasili se iz Ministarstva sigurnosti BiH nakon što je služba iz RS prekinula saradnju

3
AA
Oglasili se iz Ministarstva sigurnosti BiH nakon što je služba iz RS prekinula saradnju
FOTO: AA / Ministarstvo sigurnosti BiH

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je zaprimilo obavještenje od Uprave civilne zaštite (RUCZ) RS koje je potpisao v. d. direktora Milan Novitović, da "prekida dalju saradnju i komunikaciju sa Ministarstvom sigurnosti".

"U ovom obavještenju navedeni su paušalni i ničim obrazloženi navodi zbog kojih se rukovodstvo RUCZ odlučilo na ovaj korak. Ministarstvo sigurnosti BiH ne može komentirati špekulacije da li iza ove odluke stoje politički ili eventualno neki drugi razlozi", navodi se u saopštenju iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Dodaje se da je u dosadašnjem radu Ministarstvo, uz ulaganje maksimalnih napora, kroz otvorenu komunikaciju i saradnju sa svim službama zaštite i spašavanja u BiH, nastojalo otkloniti prepreke i izazove koji su se javljali u oblasti civilne zaštite.

Meteorolozi objavili vremensku prognozu do ponedjeljka: Najavljen snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi objavili vremensku prognozu do ponedjeljka: Najavljen snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Istanuto je da će bez obzira na pokušaje opstrukcija, to nastaviti predano raditi i ubuduće, dosljedno provodeći obaveze i nadležnosti proistekle iz Okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH te podzakonskih i provedbenih akata proizašlih iz ovog zakona.

"Ključna obaveza Ministarstva sigurnosti BiH, ali i civilnih zaštita na svim nivoima, je da budu u službi zaštite svih građana u BiH, jer prirodne katastrofe ne prepoznaju granice ni nadležnosti institucija, već zahtjevaju brz, efikasan i koordiniran odgovor kako bi se spasili ljudski životi i zaštitila njihova imovina", navodi se u saopštenju.

RUCZ RS prekinula je saradnju i komunikaciju s Ministarstvom sigurnosti BiH na period od 90 dana počevši od 17. marta.

U obavještenju o tome iz RUCZ istakli su da je prethodnih godina po pitanju saradnje sa Ministarstvom sigurnosti BiH bilo problema prilikom izrade podzakonskih, planskih i drugih dokumenata, učešća na obuci i vježbama, izrade projekata, pružanja pomoći prilikom prirodnih i drugih nesreća, a sve zbog nastojanja Ministarstva da se prenese dio nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, odnosno da se Ministrstvu daju nadležnosti koje mu ne pripadaju po važećim zakonima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije