Ministarstvo odbrane SAD: Postoje dokazi da Rusija podržava separatizam u BiH

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo odbrane SAD: Postoje dokazi da Rusija podržava separatizam u BiH
Foto: Anadolija / Vladimir Putin

Radio Slobodna Evropa navodi da je u izvještaju Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država istaknuto da je ruski uticaj u Srbiji porastao dolaskom Aleksandra Vučića na vlast. Izvještaj se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu. Radio Slobodna Evropa tvrdi da ima na uvid ovaj izvještaj.

Srbija je među zemljama Zapadnog Balkana najpopostljivije okruženje kada je riječ o ruskom uticaju, a prije dolaska na vlast Srpske napredne stranke na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem 2012. godine, bilateralne veze Srbije i Rusije u vojnoj oblasti bile su znatno nižem nivou - konstatirano je u izvještaju.

U dijelu o Bosni i Hercegovini, napomenuto je da njene odnose sa Rusijom komplikuju ektničke i političke tenzije u toj zemlji.

"Postoje dokazi da Rusija podržava separatistički pokret bosanskih Srba na čelu sa Miloradom Dodikom. Ruska podrška separatističkom pokretu motivisana je željom ulazak Bosne i Hercegovine u NATO i Evropsku uniju. Tenzije u Bosni i Hercegovini dodatno podstiču odnosi između državnih institucija i entiteta Federacija Bosne i Hercegovine na jednoj strani, dok je na drugoj strani većinsko srpski entitet Republika Srpska. Vodeće partije bosanskih Srba protive se članstvu u NATO i pruža Rusiji priliku da destabilizuje Bosnu i  Hercegovinu", piše u izvještaju američkog Ministarstva odbrane.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, izvještajem je obuhvaćen i uticaj Rusije na Sjevernu Makedoniju i Kosovo.

Cijelom tekstu Radija Slobodna Evropa možete pristupiti klikom na ovaj link.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije