Ministarstvo odbrane BiH predstavilo Nacrt kodeksa ponašanja za OS BiH na društvenim mrežama

1
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo odbrane BiH predstavilo Nacrt kodeksa ponašanja za OS BiH na društvenim mrežama
Foto: OS BiH / Oružane snage BiH

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (MO BiH) izradilo je Nacrt kodeksa ponašanja za pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na društvenim mrežama i online platformama.

Ovaj nacrt detaljno propisuje pravila koja se odnose na sadržaje koje pripadnici MO i OS mogu objavljivati, lajkovati, komentarisati i dijeliti.

Prema Nacrtu kodeksa, pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH su zabranjeni komentarisati, objavljivati, dijeliti ili reagirati na sadržaje koji mogu štetiti integritetu i ugledu ovih institucija.

Iranski general: 'Izrael će dobiti snažan i definitivan odgovor'

Iranski general: 'Izrael će dobiti snažan i definitivan odgovor'

Također, nije dozvoljeno učešće u neprimjerenim raspravama ili objavama koje se mogu dovesti u vezu sa uvredljivim sadržajem na osnovu nacionalne, etničke, vjerske, socijalne ili druge osnove.

Nacrt kodeksa jasno zabranjuje objavljivanje sadržaja službenih dokumenata Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, kao i odobravanje, poricanje ili pokušaje opravdanja zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina na društvenim mrežama i online platformama. Također, zabranjeno je veličanje i davanje podrške osobama optuženim ili presudjenim za ove zločine, kao i bilo kakvo promoviranje počinitelja drugih krivičnih djela.

Dodatno, pripadnicima MO i OS BiH se nalaže da se drže političke neutralnosti i da ne ispoljavaju svoja politička uvjerenja ili stavove u vezi sa političkim strankama ili političkim zvaničnicima na društvenim mrežama. Također, zabranjeno je objavljivanje ili reagovanje na sadržaje koji negiraju ili omalovažavaju događaje od posebnog značaja za konstitutivne narode ili građane BiH.

Kršenje pravila propisanih Kodeksom može dovesti do disciplinske odgovornosti, a nadzor nad provođenjem Kodeksa obavlja   i inspektori u Oružanim snagama BiH.

Ovaj nacrt ima za cilj unapređenje profesionalnog ponašanja i očuvanje ugleda Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, te omogućavanje boljeg nadzora i kontrole nad prisustvom njihovih članova na društvenim mrežama.

Nacrt kodeksa ponašanja OS BiH na društvenim mrežama
Foto: Printscreen: Nacrt kodeksa ponašanja OS BiH na društvenim mrežama

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije