Ministarstvo zdravstva KS apelira: Dolazi toplije vrijeme, budimo odgovorni

AA
Ministarstvo zdravstva KS apelira: Dolazi toplije vrijeme, budimo odgovorni
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šetnja Sarajevom

Krizni štab Ministarstva zdravstva kantona Sarajevo saopćio je da je u proteklih nekoliko dana u Kantonu Sarajevo došlo do rasta broja zaraženih osoba koronavirusom i da trenutno ima 31 aktivni slučaj zaraze.

“U periodu od 6. do 12. juna potvrđeno je 29 novozaraženih osoba. U istom periodu obrađeno je 846 testova. Ukupno su u Kantonu Sarajevo testirane 9.152 osobe, a udio pozitivnih testova je dva posto, uključujući retestiranja“, navodi se u saopćenju.

Analizirajući dobnu i spolnu strukturu zaraženih u KS, utvrđeno je da je 15 (48,3 posto) zaraženih muškog spola i 16 (51,7 posto) ženskog spola. Ukupno promatrajući 14 (45,2 posto) zaraženih su osobe starosti do 35 godina, uz još 9 (29 posto) osoba dobi od 36 do 50 godina. U dobi od 51 do 64 godine zaraženo je šest (19,4 posto). Zaražene su dvije osobe starije od 75 godina.

“Sve osobe kao i njihovi kontakti su stavljeni u samoizolaciju. Trenutno je na osnovu rješenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i rješenja Ministarstva zdravstva KS o kućnoj izolaciji u samoizolaciji ukupno 176 osoba“, navodi se u saopćenju.

Gledano po općinama KS, trenutno su u Starom Gradu zaražene tri, u Centru deset, Novom Sarajevu četiri, Novom Gradu sedam, Vogošći četiri, Ilidži jedna, Trnovu dvije, dok u Hadžićima i Ilijašu nema zaraženih.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevo hospitalizirano je pet osoba. Sve osobe su stabilno, a ni jedan oboljeli nije na respiratoru. Svi oboljeli u Kantonu Sarajevo su pod kontinuiranim monitoringom i njihovo zdravstveno stanje se prati.

Obzirom na ovu promjenu epidemiološke situacije, građani se pozivaju da poštuju i izvršavaju preporuke nadležnih zdravstvenih institucija.

“U cilju zaštite potrebno je da budemo odgovorni prema sebi, jer štiteći sebe, štitimo i osobe u svojoj okolini. Krajem prošlog mjeseca u Federaciji Bosne i Hercegovine su ukinute restriktivne mjere, ali su ostale na snazi zdravstvene preporuke za koje apelujemo na građane da ih se pridržavaju“, navodi se u saopćenju.

Mjere držanja fizičke distance od dva metra, nošenja zaštitnih maski u zatvorenom ili na otvorenim površinama, gdje nije moguć dovoljan fizički razmak, redovnog pranja ruku, izbjegavanja većih skupova, provjetravanja prostorija je minimum što ljudi mogu i trebaju poštovati.

“Budimo odgovorni prema vlastitom zdravlju, zdravlju svoje porodice i zdravlju naročito starijih osoba i hroničnih bolesnika, jer su oni najosjetljiviji na ovu zarazu. Posebno naglašavamo odgovornost mlađih osoba da dolaskom toplijeg vremena ne budu ležerni, da nose zaštitnu opremu, da izbjegavaju veća okupljanja bez zaštite. Boravak na otvorenim površinama, uz poštivanje fizičke distance, neće smanjiti kvalitet socijalnog života, ali će zaštiti zdravlje. Promovirajmo odgovornost za zdravlje“, navodi se u saopćenju Kriznog štaba MZ KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije