Ministar Vranić o tome hoće li biti produžen lockdown u KS

F.V.
Ministar Vranić o tome hoće li biti produžen lockdown u KS
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Haris Vranić

Pojedini mediji prenijeli su danas da će Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo najvjerovatnije ponovo predložiti ove sedmice Vladi produženje aktuelnih mjera za još sedam dana.

Tragom tih informacija, kontaktirali smo ministra zdravstva Kantona Sarajevo, prof. dr. Harisa Vranića.

"Donesene mjere su na snazi 14 dana, dakle, do 5. aprila. Ne može se produžiti nešto što je već na snazi, što je produženo. A da li će se produžit ona tamo sedmica, nakon 5. aprila, to će Krizni štab i Vlada odlučiti nakon što uvide epidemiološko stanje u Kantonu Sarajevu. Prateći situaciju u drugim Kantonima, odnosno Republici Srpskoj i Federaciji BiH", kazao je ministar Vranić za Radiosarajevo.ba.

Kako saznajemo iz drugih izvora, iščekuju se i analiziraju i mjere koje bi, eventualno, trebala donijeti Vlada FBiH na nivou cijelog entiteta, te da li će doći do otvaranja u bh. etnitetu RS, od čega, također, mnogo toga ovisi.

Podsjetimo, prema trenutnim naredbama u Sarajevu ne rade ugostiteljski objekti, bazeni, teretane, sportski i spa centri, dok je kafićima i restoranima je ostavljena mogućnost šalterske prodaje i dostave.

Inače, u protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je evidentirano 304 novozaražena slučaja koronavirusom, dok se u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo 532 naših sugrađana.

Od ovog broja novozaraženih, njih 223, odnosno 73,35 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama.

Nažalost, jučer je preminulo 16 pacijenta koji su bili zaraženi koronavirusom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije