Ministar vanjskih poslova Italije sa Baščaršije uputio poruku mladima u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Ministar vanjskih poslova Italije sa Baščaršije uputio poruku mladima u BiH
Print Screen / Luigi Di Maio

Ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Luigi Di Maio boravi u službenoj posjeti Sarajevu.

Iskoristio je priliku i nakon šetnje našim gradom, sa Baščaršije uputio poruku mladima u Bosni i Hercegovini.

"Zaista sam sretan što sam prvi put ovdje, u vašoj zemlji, ovdje u Sarajevu. Čast mi je što mogu posjetiti vaš grad, što mogu upoznati vaše institucije. Proživjeli smo zaista tešku godinu pandemije, širom svijeta. Ali budućnost je u vašim rukama i čim se svijet ponovo pokrene, budućnost će ovisiti o vama. Veliki pozdrav, veliki zagrljaj iz Italije i od italijanske vlade", poručio je Luigi Di Maio. 

Podsjećamo, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se danas s ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Luigijem Di Maiom.

U saopćenju iz Predsjedništva BiH navodi se da su izrazili dobrodošlicu ministru vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije i zahvalili za dolazak u BiH i bilateralnu posjetu, i pored uslova otežanih pandemijom koronavirusa.

Također su izrazili zahvalnost za kontinuiranu zainteresovanost Italije za razvijanje dobrih i prijateljskih odnosa sa BiH, čemu doprinosi i predan angažman ambasadora Nicole Minasija i Ambasade Italije u BiH, koji je bio u delegaciji.

Učesnici sastanka su razmijenili informacije o političkim procesima prouzrokovanim pandemijom i o načinima borbe protiv širenja COVID-19, te o problemima u procesu nabavke vakcina.

Razgovarano je o potrebi podrške Evrospke unije Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu u borbi protiv pandemije, ne samo u odgovoru na humanitarnu i zdravstvenu krizu, već i u ublažavanju socioekonomskih posljedica.

Di Maio je rekao da Italija zagovara proširenje EU na područje Zapadnog Balkana i nastavak procesa reformi i evropskih integracija BiH. Istaknut je značaj kontinuirane podrške Republike Italije unutar EU u narednim koracima pristupanja BiH EU, te u nastavku ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Prilikom susreta je razgovarano o bilateralnim odnosima i ugovornom regulisanju odnosa, a za koje je rečeno da su dobri i prijateljski i da treba nastaviti kontinuitet saradnje u njihovom unapređenju. Rečeno je da BiH, kao pomorska zemlja, želi pružiti konstruktivan doprinos svim procesima koji se tiču zaštite Jadrana kao zajedničkog dobra.

U razgovoru je kazano da ima prostora za intenziviranje saradnje u ekonomiji, kulturi, obrazovanju i drugim oblastima od interesa za obje zemlje. Istaknuto je da je Italija jedan od najznačajnijih partnera BiH u okviru ekonomske saradnje i vanjske trgovine. Poseban akcenat je dat učešću mladih ljudi BiH i Zapadnog Balkana u procesima unutar EU, a koji se tiču budućnosti EU i Zapadnog Balkana kao integrisanog dijela EU.

Također je razgovarano o migrantskoj krizi i o oblasti sigurnosti, kao i o osiguranju uslova za koordinaciju migracijskih procesa, zaključili su iz Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije