Predsjedništvo BiH donijelo odluku o otvaranju ambasada

0
Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo BiH donijelo odluku o otvaranju ambasada
Predsjedništvo BiH / Redovna sjednica

Predsjedništvo BiH je danas održalo 19. redovnu sjednicu.

Kako su istakli, primili su k znanju Informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH koja se odnosi na plan i analizu opravdanosti otvaranja novih diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluke o otvaranju ambasada Bosne i Hercegovine u: Republici Keniji (Nairobi), Slovačkoj Republici (Bratislava), Federativnoj Republici Brazil (Brasilia), Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir (Alžir), Kraljevini Maroko (Rabat), Republici Azerbejdžan (Baku) i Republici Tunis (Tunis).

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su danas na sjednici održane konsultacije sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu i da je taj dokument vraćen Vijeću ministara na ponovno odlučivanje.

Dodik je rekao da predloženim budžetom nisu predviđena sredstva za borbu protiv Covida-19. Rekao je i da je ovogodišnji budžet uvećan.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturalnim i građevinskim projektima, te je ovlastilo ministra komunikacija i prometa BiH da potpiše ovaj sporazum.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju akata Svjetskog poštanskog saveza usvojenih na 3. vanrednom kongresu Svjetske poštanske unije, te ovlastilo ministricu vanjskih poslova BiH da potpiše Instrument o prihvatanju ovih akata.

Predsjedništvo BiH je ovlastilo Tegeltiju da potpiše Deklaraciju o zajedničkom regionalnom tržištu i Deklaraciju o Zelenoj agendi zemalja Zapadnog Balkana koje su usvojene na Summitu Berlinskog procesa u Sofiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije