Ministar Staša Košarac na sastanku sa Johannom Sattlerom: 'Imamo usaglašen tekst zakona'

3
Radiosarajevo.ba
Ministar Staša Košarac na sastanku sa Johannom Sattlerom: 'Imamo usaglašen tekst zakona'
Foto: Foto: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH / Staša Košarac i Johann Sattler

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu šefa Delegacije i specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) u BiH, ambasadora Johanna Sattlera, sa kojim je razgovarao o aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama.

Sagovornici su kao pozitivan signal ocijenili najavu novih struktura vlasti da će podržati strateške energetske i infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, budući da je njihova realizacija značajna za sve građane, privrednu zajednicu, te ukupni ekonomski razvoj i napredak.

Tema današenjg sastanka bile su i obaveze BiH iz Drugog i Trećeg energetskog paketa, uvažavajući činjenicu da je Ministarski savjet Energetske zajednice usvojio i uslove iz Trećeg energetskog paketa.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Anketa na portalu Radiosarajevo.ba: Šta su prioriteti i ko će najviše raditi u interesu BiH?

Anketa na portalu Radiosarajevo.ba: Šta su prioriteti i ko će najviše raditi u interesu BiH?

Ministar Košarac informisao je ambasadora Sattlera da postoji visok nivo koordinacije i saradnje sa nadležnim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH, budući da je oblast energetike u primarnoj ustavnoj nadležnosti entiteta.

"Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je, u saradnji sa resornim entitetskim ministarstvima, kreiralo odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva. Naš prijedlog dobio je podršku i Energetske zajednice. Odluku smo uputili na Savjet ministara BiH i uskoro očekujemo njeno usvajanje, budući da je to uslov za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji'', istakao je ministar Košarac.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o usvajanju zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH. Ministar Košarac naglasio je da je Republika Srpska u legislativnom smislu ispunila preporuke Energetske zajednice, te da se očekuje da i Federacija BiH u što skorijem periodu postupi na isti način.

Ovo su biografije novih državnih ministara: Koje jezike govore, gdje su radili...

Ovo su biografije novih državnih ministara: Koje jezike govore, gdje su radili...

"Važno je napomenuti da u značajnoj mjeri imamo usaglašen tekst ovog zakona iz Trećeg energetskog paketa. U narednom periodu ćemo zajedno sa entitetskim vladama razmotriti otovrena pitanja. Kada zakonska rješenja iz Trećeg energetskog paketa budu u potpunosti usaglašena sa resornim entitetskim institucijama, spremni smo da ih predložimo Savjetu ministara BiH", rekao je ministar Košarac.

On je takođe informisao ambasadora Sattlera da ne postoji politička saglasnost o donošenju zakon o uslugama na nivou BiH, te da je kao alternativno rješenje moguće raditi na izmjenama Zakona o vanjskotrgovinskoj politici BiH.

Ministar Košarac i ambasador Sattler razgovarali su i o problematici izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori. Ministar Košarac zatražio je aktivniji angažman Delegacije EU u rješavanju ovog pitanja.

/ Anketa

Za kojeg novog ministra u Vijeću ministara BiH smatrate da će najbolje raditi u interesu države?
Rezultati

"Uvažavajući zaključke Predsjedništva BiH i Savjeta ministara BiH, naše trajno opredjeljenje je da provodimo aktivnosti na onemogućavanju izgradnje spornog odlagališta. Stoga nam je potrebna pomoć Delegacije EU da sa Hrvatskom i Slovenijom, kao zemljama članicama EU, otvorimo diskusiju o tome da li je moguće tražiti novu lokaciju za izgradnju odlagališta", poručio je ministar Košarac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije