Ministar Sevlid Hurtić se sastao sa opunomoćenikom Slovačke za romske zajedenice Jánom Herom

4
Radiosarajevo.ba
Ministar Sevlid Hurtić se sastao sa opunomoćenikom Slovačke za romske zajedenice Jánom Herom
Foto: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH / Jan Hero i Sevlid Hurtić

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas se, 13. aprila, sastao sa opunomoćenikom Vlade Slovačke Republike za romske zajednice Jánom Herom, koji boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Najvažnije teme sastanka su bile podrška popravljanju položaja romske zajednice u društvu, s akcentom na mlade Rome, ali i dijeljenje pozitivnih iskustava o integraciji romskih manjina.

Tokom razgovora, ministar Hurtić je naglasio da je naša zemlja, od donošenja prvog Akcionog plana za Rome do danas, za stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje Roma izdvojila oko 50 miliona KM, a da svake godine u našem budžetu izdvajamo oko 2 miliona KM za iste potrebe. Međutim, istakao je, naša država mora uložiti još više napora za popravljanje položaja Roma, ulaganje u obrazovanje, ali i na druge načine koji će doprinijeti integraciji ove populacije.

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Opunomoćenik Jan Hero je pozvao ministra Hurtića da posjeti Slovačku, te ponudio pomoć i stručne grupe, koje bi našoj zemlji mogle pomoći u integraciji Roma. Pozdravio je aktivnosti i akcione planove vezano za Rome koji su urađeni u našoj zemlji, ističući važnost uključivanja lokalnih zajednica u njihovu realizaciju.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o iskustvima i izazovima koji se odnose na prikupljanje podataka o Romima, a ministar Hurtić je upoznao gosta da je zatražio od svih općina i gradova u Bosni i Hercegovini da dostave precizne podatke o broju Roma na njihovom području.

Jan Hero i Sevlid Hurtić
Foto: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH: Jan Hero i Sevlid Hurtić

Sagovornici su izrazili opredjeljenje za konkretnu saradnju u ovoj oblasti u narednom periodu, a koja se, prije svega, odnosi na prenos pozitivnih iskustava iz Slovačke u Bosnu i Hercegovinu.

Tokom razgovora, Jan Hero je također istakao da Slovačka podržava evropski put Bosne i Hercegovine, te da je zagovarala dodjeljivanje kandidatskog statusa našoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije