! / Ministar Šeranić: Pooštrene mjere u RS-u

04. 03. 2021. u 16:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, nakon sjednice Republičkog štaba kazao je da je evidentno pogoršanje epidemiološke situacije.

U toku sedam dana značajno se pogoršala situacija, a broj bolničkih pacijenata je veći za oko 100, a posljedično je povećan i broj pacijenata na respiratorima.

On je posjetio da se 22. februara moglo razmišljati o relaksaciji, a današnje mjere se odnose na sedam dana kako bi se ispratilo stanje.

"Zabranjuje se muzika uživo u ugostiteljskim objektima. Bez obzira na kapcitet smještaja maksimalan broj ljudi je 50 u ugostiteljskom objektu. Sportsko-reakretivne aktivnosti se obustavljaju narednih sedam dana", rekao je ministar Šeranić.

Takođe, preporučuje se rad od kuće tamo gdje je moguće. Proces povećavanja zaraženih, kako je rekao, usložnjava proces imunzacije.

"Fokus je zaštita medicinskih radnika", dodao je Šeranić.

Banja Luka i Istočno Sarajevo prednjače po broju zaraženih. I u Višegardu i u Trebinju je zabilježen rast broja zaraženih.

"Nemamo još informaciju da li cirkuliše neki od novih sojeva virusa kod nas", dodao je Šeranić.

Milica Matijević, glavni zdravstveni inspektor RS-a, je rekla da je Inspektorat reorganizovan u potpunosti i sve kontrole su usmjerene na kontrolu poštivanja propisanih epidemioloških mjera u toku 24 sata, piše Srpskainfo.

Sinoć je bilo više od 400 kontrola, izdato je 79.000 KM kazni.

"Zaključujemo da se mjere krše svjesno jer je epidemija na snazi godinu dana", dodala je ona.

Ona je napomenula da će Inspektorat i dalje aktivno kontrolisati epidemiološke mjere, stavljajući akcenat na ugostiteljske objekte. Tvrdi da nije cilj kazna već preventivno djelovanje.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, kaže da posebno zabrinjava da je najveći broj zaraženih od 30 do 49 godina.

"Mjera nošenja maske u zatvorenom je obavezna, a maska na otvorenom se preporučuje", podsjetio je Zeljković.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)