Ministar Košarac najavio: Prvi kontingent goveđeg mesa ide za Tursku

1
Radiosarajevo.ba
Ministar Košarac najavio: Prvi kontingent goveđeg mesa ide za Tursku
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Staša Košarac

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, potvrdio je da govedina iz Bosne i Hercegovine od ponedjeljka ponovo ide za Tursku.

"Izvoz će se realizovati u fazama, a u ponedjeljak kreće prvi kontigent dogovorenih količina. Kompanijama iz RS-a i FBiH omogućen je izvoz na tursko tržište na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini BiH i Turske. Ovo potvrđuje da postoji razumijevanja turske strane za potrebe naših izvozno-orijentisanih kompanija, te da sa ovom zemljom imamo stabilne i dobre odnose kada je u pitanju spoljnotrgovinski promet", izjavio je Košarac.

Ovo dokazuje, kako kaže Košarac, da su kompanije iz BiH sposobne da ispunjavaju standarde s ciljem plasmana domaćih proizvoda na tržište Turske.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

"Iako je firma iz Federacije potpisnica ugovora o spoljnotrgovinskom prometu goveđim mesom sa Turskom, insistiram na tome da najmanje 50 odsto sirovine bude obezbijeđeno iz RS. Uslugu klanja vrši kompanija "ZP Komerc" iz Bijeljine koja je godinama vršila spoljnotrgovinski promet sa Turskom. Ova firma je prepoznata i etablirana kod nadležnih turskih inspektora kao kompanija koja na na kredibilan način i u skladu sa standardima obavlja posao", poručio je Košarac.

Direktor Mesne industrije "ZP Komerc", Ljubiša Rosić,  u razgovoru za medije u RS-u potvrdio je da u ponedjeljak kreće isporuka prvog kontigenta goveđeg mesa za Tursku.

On pojašnjava da ugovor nije definisan kvartalno, već je potpisan za isporuku 1.000 tona goveđeg mesa.

Turbulentan period za bh. privredu u 2022. godini: Obim razmjene sa svijetom iznosio 47,5 milijardi

Turbulentan period za bh. privredu u 2022. godini: Obim razmjene sa svijetom iznosio 47,5 milijardi

"Ostaje na raspolaganju izvoznicima, u zavisnosti koliko će imati stoke, da možemo izvoditi. U dva kontingenta će se izvoziti goveđe meso. Nigdje ugovorom nije ograničeno da sad moramo naprimjer izvesti 500 tona, a u drugom 500 tona. Uglavnom 1.000 tona je u dva kontigenta dogovoreno, a mi ćemo vidjeti koliko će naše govedine u ponedjeljak otići za Tursku", rekao je Rosić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije