Ministar Kemal Hrnjić sastao se s poljoprivrednicima: Posavski kanton je najveća žitnica u FBiH

0
Fena
Ministar Kemal Hrnjić sastao se s poljoprivrednicima: Posavski kanton je najveća žitnica u FBiH
Foto: Vlada FBiH / Hrnjić s poljoprivrednicima

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je Posavski kanton i održao odvojene sastanke s predstavnicima Vlade i predstavnicima poljoprivrednih proizvođača, na kojima mu je, među ostalim, prezentirano stanje u oblasti poljoprivrede u ovom kantonu.

Tokom sastanka u Vladi premijer Đuro Topić i resorni kantonalni ministar Mato Brkić upoznali su Hrnjića sa stanjem poljoprivredne proizvodnje u Kantonu, a razgovarano je i o problematici otkupa žitarica iz roda 2022./2023. kao i aktualnim pitanjima s kojima se susreću.

Sastanku su osim Topića i Brkića prisustvovali i zastupnik i član Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Parlamentu FBiH Ivo Vincetić, izaslanik i predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Domu naroda Parlamenta FBiH Ilija Ilić, federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić i direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka.

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Istaknuta je obostrana spremnost na nastavak suradnje koja će rezultirati poboljšanjima u sektoru poljoprivrede i unaprjeđenjem poljoprivredne proizvodnje.

"Posavski kanton je najveća žitnica u FBiH u kojem prvenstveno dominiraju proizvodnje krušnih žita i uljarica. Mi moramo, u vremenima kojima svjedočimo, posebno kroz prizmu rata u Ukrajini, ali i brojnih poskupljenja koja su pogodila naše poljoprivredne proizvođače, unaprijediti proizvodnju krušnih žita, prvenstveno pšenice, ali i drugih kultura koje uspijevaju u ovom kraju. Podrška Federalnog ministarstva poljoprivrede, ali i Vlade FBiH na tom putu neće izostati“, kazao je ministar Hrnjić.

Bolest pokosila pšenicu u Bosni i Hercegovini, poljoprivrednici u problemima

Bolest pokosila pšenicu u Bosni i Hercegovini, poljoprivrednici u problemima

Poljoprivredni proizvođači Posavskog kantona u prošloj godini zasijali su 9,5 hiljada hektara obradivih površina, te su im isplaćene novčane podrške s federalnog nivoa u iznosu od šest miliona maraka.

Na sastanku s predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača, organizatorima proizvodnje i predstavnicima veterinarskih stanica razgovarano je o otvorenim pitanjima za koja su interes iskazali poljoprivredni proizvođači, prerađivači i veterinari PK-a.

Predstavnici Federalnog ministarstva ukazali su na mogućnosti koje nudi ovogodišnji Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju te izrazili zahvalnost na sugestijama i prijedlozima koje su dobili od poljoprivrednih proizvođača tokom javne rasprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije