Ministar Grubeša: SDA štiti ratne zločince, a poziva se na zaštitu žrtava

Radiosarajevo.ba
Ministar Grubeša: SDA štiti ratne zločince, a poziva se na zaštitu žrtava

Ministar pravde BiH Josip Grubeša reagirao je nakon današnje sjednice glavnog odbora SDA na kojoj je bio izravno prozvan da sabotira procesuiranja ratnih zločina koje su počinili pripadnici VRS-a i HVO-a.

Prema SDA, nova revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina je "nedopustiv pokušaj ministra pravde Josipa Grubeše da iz procesuiranja ratnih zločina isključi 850 predmeta A kategorije, koje je ICTY ustupio Tužilaštvu BiH, a u kojima je većina osumnjičenih iz redova HVO i VRS".

U reakciji ministra Grubiše se kaže:

"Tužno je da SDA ne podržava privođenje kraju sudsko procesuiranje postupaka ratnih zločina i da im nije u interesu ni vladavina prava ni pravna država, a samo o tomu pričaju. Državna Strategija za procesuiranje ratnih zločina nije vlasništvo Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine nego je u njezinoj izradi sudjelovala radna skupina sastavljena od stručnjaka, a podržali su je i međunarodni promatrači te predstavnici Europskoga povjerenstva.

Nije moguće da su svi oni propustili vidjeti da strategija 'ima nedopustive ciljeve', a da je to uspjelo samo predstavnicima SDA. Strategija se ne bavi brojem predmeta već metodama na temelju kojih će se određivati koji sud će koje predmete procesuirati, a s ciljem da se rastereti Sud BiH kako bi mogao procesuirati samo najsloženije predmete.

Nepoznato je porijeklo ovih smiješnih podataka kojima SDA pokušava obmanuti javnost i stati u obranu počinitelja ratnih zločina, te im omogućiti da se izvuku od sudskih procesa jer njihovi predmet, prema sadašnjim pokazateljima, nikada neće doći pred lice pravde. Činjenica da SDA toliko griješi i štiti ratne zločince je naročito tužna posebno zato jer se poziva upravo na zaštitu žrtava", navodi ministar Grubeša u pisanoj reakciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije