Ministar pravde (HDZ) u Vijeću ministara: Dan RS-a nije neustavan

Srna
Ministar pravde (HDZ) u Vijeću ministara: Dan RS-a nije neustavan
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Josip Grubeša

Ministar pravde u Vijeću ministara BiH Josip Grubeša (HDZ BiH) izjavio je da dan RS-a nije neustavan i da se njenim građanima mora dati pravo, kao i drugima u BiH, da slave svoje praznike bez medijske hajke.

Grubeša, koji je bio u hrvatskoj delegaciji na obilježavanju dana RS-a u Banjoj Luci zbog čega se našao na meti žestokih udara iz Sarajeva i Zagreba, smatra da su ti napadi nerazumni i da svi u BiH moraju shvatiti da je RS realnost: "Reakcije nekih medija povodom proslave dana RS-a samo dokazuju ono što sam tada rekao, a neki negirali. Ako hoćemo naprijed, moramo prihvatiti druge i poštovati njihove praznike, a ne biti uvrijeđeni."

On je poručio da RS postoji i da je sastavni dio BiH, te da se neistine često koriste za napade na RS kada se poziva na odluku Ustavnog suda BiH i govori kako je 9. januar proglasio neustavnim.

"Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. januara neustavan kao takav, nego da su protivustavne neke odredbe iz Zakona o praznicima RS-a, a konkretno se odnose na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja dana RS-a. Treba poštovati da su u RS-u odmah sproveli odluku suda i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi", podsjetio je Grubeša.

Prema njegovim riječima, mediji koriste zabludu u koju su namjerno doveli javno mnjenje da taj dan samoinicijativno proglase neustavnim. Dodao je da je napad na njega i njegove stranačke kolege "neutemeljen i maliciozan"...

Obilježavanju neustavnog dana RS-a, 9. januara, u Banjoj Luci prisustvovali su lider HDZ-a Dragan Čović, te visoki funkcioneri ove stranke Vjekoslav Bevanda, Davor Čordaš, Josip Jerković i Josip Grubeša. Brojni mediji u BiH i Hrvatskoj osudili su njihov postupak, a u Banja Luci je bio i ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, koji je jučer i razriješen ove dužnosti...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije