Ministar Helez posjetio Roditeljsku kuću: 'Naša je obaveza je da vam pružimo podršku'

0
Radiosarajevo.ba
Ministar Helez posjetio Roditeljsku kuću: 'Naša je obaveza je da vam pružimo podršku'
Foto: MO BiH / Zukan Helez posjetio Roditeljsku kuću

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez u petak, 26.01., posjetio je Roditeljsku kuću u Sarajevu i tom prilikom s direktorom Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka“ Fikretom Kubatom razgovarao o funkcionisanju ove ustanove.

Posjeta Roditeljskoj kući organizovana je na incijativu ministra Heleza, a tokom sastanka prisutni su razgovarali o finansijskoj pomoći. Kako je kazao ministar, prije nekoliko dana su odobrena sredstva iz tekuće rezerve budžeta BiH za pomoć djeci i njihovim roditeljima.

“Tu smo da pomognemo, intervenišemo ako možemo. Naša je obaveza je da vam pružimo podršku, ne smijemo zaboraviti da radite plemenite, ogromne stvari za društvo. Vaše Udruženje treba i može biti primjer svima u svijetu na koji način se može pružiti pažnja, podrška jednoj od najugroženijih kategoriji a to su djeca koja boluju od teških bolesti”, kazao je ministar Helez.

Bihać jutros topliji od Neuma: Danas sunčano i do 26 stepeni - evo kad dolazi promjena vremena

Bihać jutros topliji od Neuma: Danas sunčano i do 26 stepeni - evo kad dolazi promjena vremena

Direktor Kubat se zahvalio ministru što je posjetio Udruženje i odlučio pružiti pomoć bolesnoj djeci.

“Mnogo nam znači vaš dolazak. Svi znamo da je rak bolest cijele porodice, zato moramo gledati širu sliku. Imamo djecu koja su teškog zdravstvenog stanja, a njihove porodice teško žive, roditelji nigdje ne rade. Fond solidarnosti sve plaća, ali pomoć nam treba jer liječenja su preskupa”, pojasnio je Kubat.

Ostvarena saradnja Olimpijskog komiteta BiH sa Oružanim snagama BiH

Ostvarena saradnja Olimpijskog komiteta BiH sa Oružanim snagama BiH

Direktor Udruženja upoznao je ministra i sa statistikom oboljele djece.

“Na godišnjem nivou, na području Federacije BiH oboli između 60 i 70 pacijenata, a u cijeloj zemlji više od 100 djece.. Terapija traje dvije godine, a da bi neko bio izliječen treba pet godina. Kada su uz oboljelu djecu njihovi roditelji koji borave u Roditeljskoj kući izlječenje je od 15 do 25 posto veće”, kazao je Kubat.

Inače, broj izliječenih pacijenata je veći od 80 posto, što je zlatni evropski i svjetski standard.

Ministar Helez je izrazio želju da postane član Udruženja, a tokom posjete sastao se i razgovarao sa djecom i roditeljima koji borave u Roditeljskoj kući. Također, mališanima je podijelio i zdrave poklone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije