Ministar Enver Hažiahmetović o stanovima i cijenama za mlade

1
Radiosarajevo.ba
Ministar Enver Hažiahmetović o stanovima i cijenama za mlade
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Enver Hadžiahmetović

O Javnom pozivu za utvrđivanje liste reda prvenstva za kupovinu stanova po osnovu predinvestiranja u poticajnu stanogradnju, koji je danas objavilo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, na današnjoj press konferenciji govorio je resorni ministar Enver Hadžiahmetović.

Vlada KS i resorno ministarstvo su ove godine pristupili novom modelu obezbjeđenja uslova za stanogradnju namjenjenu mladim osobama.

Kako je pojasnio ministar, za razliku od subvencioniranja kupovine stanova za mlade određenim novčanim iznosima, što je bila praksa prethodnih godina, novi model predinvestiranja obezbjeđuje kupovinu stanova po znatno povoljnijim cijenama za ovu populaciju.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Ovom Javnom pozivu prethodio je javni poziv na kojima su se mogli javiti i privatni investitori koji su spremni uzeti učešće u ovakvom modelu.

“Nažalost, nije nam se javio očekivani broj privatnih investitora i nismo zadovoljni sa tim. Prijavila su se svega tri firme koje su zadovoljavale uslove. Po tom osnovu dobili smo 13 stanova. Najveći broj stanova, njih 100, obezbijeđen je preko kantonalnih stambenih fondova, što znači da nam je ove godine, po ovom projektu na raspolaganju 113 stanova” , istakao je ministar Hadžiahmetović.

Privatne firme su obezbijedile četiri stana na Ilidži, sedam stanova u Buča Potoku i dva stana u Vrtovima Riverine. Fond KS za izgradnju stanova je ponudio 30 stanova u Vogošći, u naselju Rosulje, 50 stanova u centru Ilijaša i 20 stanova u naselju Šip, općina Centar.

Uslovi za apliciranje po ovom Pozivu su starosna dob između 18 i 38 godina, da su državljani BiH, da imaju prebivalište u KS te da ne posjeduju nekretninu u svom vlasništvu. Komisija će bodovati stručnu spremu aplikanata, broj članova domaćinstva, dobivene priznate nagrade, invalidnost, pripadnost boračkim populacijama. Prednost će imati bračni, odnosno, vanbračni partneri.

“Veličina stanova se kreće od 31 do 86 kvadratnih metara, čija je cijena od 56.000 KM do 165.000 KM. Kada umanjimo njihove cijene sa po 25 000 KM, koliko će Kanton Sarajevo predinvestirati za svaki stan, tada će se cijene kretati od 31 000 KM do 140.000 KM za najskuplji stan”, pojasnio je ministar.

Oglas će biti otvoren 30 dana, nadležna komisija će provesti proceduru nakon čega će resorni ministar utvrditi konačnu listu mladih koji će ostvariti ovo pravo.

“Smatramo da ima jako dobrih lokacija, da su cijene povoljne jer će cijena stana od 31 kvadratno metra biti 31 000 KM. Najniža cijena kvadrata će biti 1000 KM, a najveća oko 2000 KM. Pozivamo mlade da se prijave i ostvare pravo na ovu povoljniju kupnju”, poručio je Hadžiahmetović.

Dodatno je istakao da će se zalagati da mladi ljudi, koji su kupili stanove ove i dijelom prošle godine, ostvare pravo na subvencioniranje dijela cijene stanova. Kolika će biti visina subvencije kao i broj aplikanata se ne može za sada znati, ali ministar poručuje, da će se osigurati dovoljno sredstava kako bi i ti mladi ljudi dobili poticaj od Kantona Sarajevo za svoje stanove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije