Ministar Delić na protestima u Jablanici: 'Enisa Klepo postala zaštitno ime borbe za prava radnika'

3
FENA
Ministar Delić na protestima u Jablanici: 'Enisa Klepo postala zaštitno ime borbe za prava radnika'
Foto: Fena / Ministar Delić prisustvovao protestima u Jablanici

 Na danas održanim protestima u Jablanici organizovanim povodom nedavnog fizičkog napada poslodavca na radnicu hotela Jablanica Enisu Klepo prisustvovao je i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić koji je zajedno sa svim prisutnima prošetao od srednje škole u Jablanici do muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi. 

"Enisa Klepo postala je zaštitno ime borbe za prava ugnjetavanih radnika, pokrenula je svojevrsnu revoluciju koja je prava radnika dovela u fokus javnosti u Bosni i Hercegovini. To je velika stvar i pravi trenutak da se skene pažnja i javnosti i svim institucijama na nepoštivanje prava radnika, na očevidna kršenja Zakona o radu i niza drugih propisa u oblasti rada, ali i da se radnici, posebno radnice, ohrabre i odvaže izaći iz zone tišine i trpljenja i počnu prijavljivati sva kršenja prava; od rada na crno do mobinga i svih drugih oblika narušavanja dostojanstva i digniteta radnika i radnica - izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike. 

Ministar Delić je, prije odlaska na proteste, posjetio Enisu Klepo u njenom porodičnom domu.

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

Dajući joj potpunu podršku zahvalio joj se na hrabrosti i odvažnosti da svoju priču ispriča javnosti i na takav način pokaže svim radnicama da je vrijeme šutnje prošlo, ali i omogući inspekcijama da rade svoj posao kako bi se počeli kažnjavati poslodavci koji grubo krše propise u oblasti radno - pravnih odnosa.

Podsjetimo, 2. augusta policiji u Jablanici je prijavljen slučaj premlaćivanja djevojke K.E. (1995.). Slučaj je prijavila majka pretučene djevojke, a za napad je osumnjičen vlasnik hotela "Jablanica" A.Dž. koji je ujedno i poslodavac pretučene djevojke.

Zbog trauma koje je preživjela, Enisa Klepo se neće danas pojaviti na protestima, ali je u ragovoru za portal Radiosarajevo.ba zahvalila svima na podršći.

Ministar Delić prisustvovao protestima u Jablanici
Foto: Fena: Ministar Delić prisustvovao protestima u Jablanici

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije