Ministar Alikadić: Uskoro online ticketing i matična evidencija sportista

Radiosarajevo.ba
Ministar Alikadić: Uskoro online ticketing i matična evidencija sportista
Foto: Facebook / Kenan Alikadić

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo privodi kraju višemjesečne aktivnosti na prikupljanju podataka neophodnih za izradu platforme za online ticketing, kao i online matične evidencije sportista.

Online ticketing podrazumijeva mogućnost kupovine karata za sedam institucija kulture od državnog značaja te 12 ustanova kulture KS. Zbog brojnih upita građana preko sistema ticketinga omogućena će biti uplata donacija na račune istih.

"U ovom trenutku prioritet je smanjenje prometa gotovine zbog okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19. Osim toga, sistem je povezan s web stranicama ustanova pa će davati mogućnost da već prilikom pregleda, naprimjer, repertoara pozorišta ili najava izložbi svako zainteresovan odmah nabavi ulaznicu za događaj koji želi posjetiti. U budućnosti planiramo nadogradnju ove platforme kako bismo omogućili virtuelne posjete kantonalnim institucijama i ustanovama osobama koje žive van granica BiH ili Kantona Sarajevo", pojasnio je resorni ministar Kenan Alikadić.

Također, on je naveo da je u pripremi online matična evidencija sportista u Kantonu Sarajevo.

"Smatram da je nepostojanje online evidencije jedan od najvećih nedostataka u sportu u KS. Bez centralizovanih podataka o sportistima, njihovim rezultatima, kao i stepenu napredovanja svakog pojedinca ne možemo praviti ozbiljnu strategiju razvoja sporta. Pored toga, ovo je još jedna od aktivnosti koje imaju za cilj povećati transparentnost dodjela budžetskih sredstava. Svi korisnici grantova Ministarstva će uspostavom ovog sistema dobiti korisničke račune u koje će unositi svoje podatke, a Sportski savez KS će krajem godine raditi izvadak sa jasnim pregledom rada aplikanta. Dokumentovan na ovoj način namjenski utrošak budžetskih sredstava bit će ubuduće osnovni uslov apliciranja na javni poziv Ministarstva", naglasio je Alikadić.

Nakon provedenih procedura urađeno je idejno rješenje navedenih platformi, a troškove i postupak nabavke istih će za Ministarstvo kulture i sporta KS finansirati i realizovati UNESCO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije