Ministar Adnan Delić dijeli 2.000.000 KM

5
Radiosarajevo.ba
Ministar Adnan Delić dijeli 2.000.000 KM
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić početkom mandata istakao je da će Ministarstvo raditi na jačanju kapaciteta centara za socijalni rad cijeneći sveukupnu situaciju u društvu i stanje u kojem se centri u Federaciji nalaze.

Usvajanjem budžeta odobreno je tri miliona KM za podršku centrima, a Ministarstvo je ovih dana počelo s realizacijom i podjelom sredstava centrima.

Tim povodom ministar Delić podsjetio je da Ministarstvo prvi put realizira ove vidove podrške centrima, a sve s ciljem da se centrima omoguće bolji uslovi rada kako bi preventivno radili na suzbijanju negativnih društvenih trendova, počev od nasilja u porodici, rodno zasnovanog nasilja i svih drugih devijacija s kojima se kao društvo susrećemo.

Radnik u ovom dijelu BiH za mjesec dana zaradio 246 hiljada KM: Evo o čemu je riječ

Radnik u ovom dijelu BiH za mjesec dana zaradio 246 hiljada KM: Evo o čemu je riječ

"Centri za socijalni rad u Federaciji BiH nalaze se u teškom stanju i potrebna im je neophodna podrška za poboljšanje infrastrukture i nabavku osnovnih materijalnih i tehničkih sredstava za rad. Ministarstvo rada i socijalne politike opredijeljeno je da radi na unaprjeđenju statusa i položaja centara za socijalni rad kako bi se osigurali kvalitetniji uslovi rada za njihove zaposlenike,  a samim tim i kvalitet usluga prema njihovim korisnicima", pojasnio je ministar Delić.

U budžetu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike osigurano je 2.000.000 KM za poboljšanje infrastrukturnih i prostornih uslova u centrima za socijalni rad i ustanovama socijalne zaštite na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Delić: Strategija demografskog oporavka ključna, omjer radnika i penzionera gotovo izjednačen

Delić: Strategija demografskog oporavka ključna, omjer radnika i penzionera gotovo izjednačen

Ministarstvo je pripremilo Program po kojem će se vršiti raspodjela ovih sredstava i centrima uputilo obavijesti kojima ih poziva da apliciraju za dodjelu sredstava za sufinansiranje:

- Nabavke stalnih materijalno-tehničkih sredstava (250.000,00 KM),

- Investicijskih ulaganja u postojeće objekte (750.000,00 KM),

- Investicijskih ulaganja u gradnju novih objekata (1.000.000,00 KM).

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Raspodjela sredstava radit će se prema općim i posebnim kriterijima, a svi zainteresirani centri moraju dostaviti odgovarajuću projektnu dokumentaciju. Detalji o potrebnoj dokumentaciji i postupku prijave dostupni su na web stranici Ministarstva na ovom LINKU.

Ministar Delić istakao je da je ovaj program podrške pripremljen nakon sastanaka i razgovora sa predtavnicima centara za socijalni rad koji su iznijeli probleme i izazove sa kojima se susreću u radu.

On je naveo i da ovo nije jedini program podrške u budžetu Ministarstva za centre za socijalni rad, te da će tokom godine, osim 700.000 KM podrške koju Ministarstvo već realizira za jačanje ljudskih kapaciteta u centrima, uskoro biti na raspolaganju i 300.000 KM za podršku u provođenju federalnih zakonskih propisa, što je sve zajedno tri miliona podrške centrima za socijalni rad u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije