Ministar Admir Katica: 'Nasilje u porodici ne smije biti tema samo kada je tragedija'

1
Radiosarajevo.ba
Ministar Admir Katica: 'Nasilje u porodici ne smije biti tema samo kada je tragedija'
Foto: Facebook / Admir Katica / Admir Katica, minitar MUP-a KS

"Strašan zločin počinjen u Gradačcu je sigurno momenat u kojem moramo preispitati i duboko analizirati naše djelovanje po ovom pitanju", poručio je ministar unutrašnjih poslova, Admir Katica povodom tragičnih dešavanja u Gradačcu.

"Nasilje u porodici nije i ne smije biti aktuelna tema samo kada nas zadesi tragedija, već se tom temom moramo baviti svakodnevno kako bi prevenirali sve strašne ishode i ohrabrili žrtve da prijave nasilje.

MUP KS ima posebnu organizacionu strukturu, odnosno odjeljenje koje se bavi prevencijom maloljetničke delinkvencije i nasilja u porodici. U 2022. godini, u KS smo imali blizu 250 prijava za nasilje u porodici što nam govori da je ovaj problem itekako prisutan i kod nas", dodaje Katica.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

"Naša policija djeluje aktivno u skladu sa zakonom, a ovakvi problemi iziskuju dosta širi angažman kompletne zajednice.

Kako sam i najavio, uradit ćemo analizu trenutnog stanja u KS, razmotrit ćemo opcije za jačanje saradnje sa socijalnim službama i svakako nastaviti motivisati građane i građanke da prijavljuju svaki oblik nasilja", zaključio je Admir Katica.

Strašan zločin počinjen u Gradačcu je sigurno momenat u kojem moramo preispitati i duboko analizirati naše djelovanje po ovom pitanju. Nasilje u porodici nije i ne smije biti aktuelna tema samo kada nas zadesi tragedija, već se tom temom moramo baviti svakodnevno kako bi prevenirali sve strašne ishode i ohrabrili žrtve da prijave nasilje. Ministarstvo unutrašnjih poslova KS ima posebnu organizacionu strukturu, odnosno odjeljenje koje se bavi prevencijom maloljetničke delinkvencije i nasilja u porodici. U 2022. godini, u Kantonu Sarajevo smo imali blizu 250 prijava za nasilje u porodici što nam govori da je ovaj problem itekako prisutan i kod nas. Naša policija djeluje aktivno u skladu sa zakonom, a ovakvi problemi iziskuju dosta širi angažman kompletne zajednice. Kako sam i najavio, uradit ćemo analizu trenutnog stanja u Kantonu Sarajevo, razmotrit ćemo opcije za jačanje saradnje sa socijalnim službama i svakako nastaviti motivisati građane i građanke da prijavljuju svaki oblik nasilja.

Posted by Admir Katica on Monday, August 14, 2023

Podsjećamo, Nermin Sulejmanović, koji je počinio trostruko ubistvo, počevši od svoje partnerice Nizame Hećimović, već je prijavljivan policiji za nasilje u porodici.

On je ubio je svoju suprugu ispred vikendice u mjestu Sibovac, nedaleko od Gradačca, dok je njihova kćerka ležala u lokvi krvi i plakala.

Nakon što je pretukao i ubio svoju nevjenčanu suprugu, Nermin je ubio još dvoje ljudi, oca i sina (23), turske državljane, Džengiz Ondera i Denisa Ondera. U krvavom piru je ranjena i majka, tačnije supruga ubijenih, koja se nalazi na Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju u Tuzli i danas je u svjesnom stanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije