Miloradu Dodiku smeta "ponašanje pojedinih zvaničnika u FBiH"

Radiosarajevo.ba
Miloradu Dodiku smeta "ponašanje pojedinih zvaničnika u FBiH"
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / MIlorad Dodik

"Nedostojno je bilo ponašanje pojedinih zvaničnika iz Federacije Bosne i Hercegovine na pomoć koja je stizala RS-u, u kojoj su vidjeli čak atak na suverenitet BiH. Da je kojim slučajem situacija bila obrnuta, ne poznajem nikoga u RS-u ko bi rekao što to šaljete njima, a ne nama. Ne poznajem čak nikoga ko, od našeg kontigenta materijala i sredstava za borbu protiv koronavirusa, ne bi poslao pomoć FBiH ako to bude trebalo."

Izjavio je ovo danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, koji je u intervjuu za Srpskainfo, između ostalog, upoređivao efikasnost mjera u RS-u i Federaciji BiH:

"I ova situacija pokazala je da RS ima kapacitet da sve mjere donosi brzo, što je jednako važno koliko i sam sadržaj mjera. Pokazala je da sve mjere može i da provede efikasno. Virus ne poznaje granice, ni država, ni entiteta ni gradova, i ova borba je borba svih. Čini mi se, volio bih da ostane na nivou utiska, da FBiH u početku nije sasvim ozbiljno shvatila s kakvim problemom se suočavamo. To može biti i zbog toga što su se prvi slučajevi inficiranih kovidom pojavili u RS-u. Mi smo, što je i vama poznato, odmah po registrovanju prvih inficiranih zatvorili škole, tržne centre, kafiće, sve objekte gdje se može okupiti veći broj ljudi. Za to vrijeme u FBiH je život tekao normalno. Mislim da je bilo neophodno da u isto vrijeme preduzimamo takve mjere, jer između Istočnog i federalnog Sarajeva je samo ulica.

Granični prelazi sa obaveznim karantinom na dijelu granice u FBiH je dosta kasnije uspostavljen, tako da ni tu nismo imali ujednačene mjere, a šteta zbog toga je bila i u RS-u i FBiH. Želim da vjerujem da će i RS i FBiH iz svega ovoga izaći sa što manje posljedica, tu prvenstveno mislim na ljudske živote, a onda i onih drugih posljedica koje ćemo zbrajati na kraju."

Utisak je da Predsjedništvo BiH bolje funkcioniše u vrijeme krize. Na pitanje - kada sve prođe da li se vraćamo na stare političke pozicije, a to znači preglasavanja, političke krize, pitanja Ustavnog suda BiH, Izbornog zakona...Dodik je odgovorio ovako:

"Utisak često vara i opasno je na bazi njega donositi zaključke. Mi smo prihvatili da odlučujemo samo po pitanjima koja se odnose na borbu protiv pandemije korona virusom. Sve drugo ostaje kao i prije pandemije. Iz antičkog vremena je izreka da u istu vodu ne možemo dva puta stati. Sigurno je da ni naši životi, kao ni životi svih na planeti, nakon ove pandemije neće biti isti. Kakvi će biti, to još tačno ne znamo, ali znamo da će ekonomska situacija biti bitno drugačija.

Ni ja, ni bilo ko iz političke partije čiji sam predsjednik, neće odustati od zaštite bazičnih interesa RS-a, i taj politički kurs ne može promijeniti pandemija. Politička pitanja iz prošlosti moraće se rješavati, i tu nema dileme. Da li će kod partnera u FBiH biti više sluha, ne znam. Da li bih volio da bude? Da. Imaćemo toliko posla oko saniranja štete u ekonomiji da bi nam svako političko prepucavanje crpilo neophodnu snagu za poslove koji nas čekaju. Što se tiče vašeg utiska s početka pitanja, odmah na početku krize sam rekao da su ljudski životi iznad politike, pa bila ona i najbolja na svijetu. Mislim da su i ljudi iz Federacije bili na liniji te moje izjave."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije