Milorad Dodik u Sudu ponavlja istu priču: "Sve je ovo glupost, gubljenje vremena"

14
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik u Sudu ponavlja istu priču: "Sve je ovo glupost, gubljenje vremena"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik stigao na Sud BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 25. septembra nastavljeno je suđenje predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta RS Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću za nepoštivanje odluka visokog predstavnika.

"To je farsa koja se pokušava pretvoriti u nešto što bi moglo da izgleda ozbiljno. Sud nije ništa dokazivao i nije mogao da dokaže, nego je blefirao", rekao je Dodik pred novinarima nakon današnjeg ročišta pred Sudom BiH.

On je istakao da Sud nije uspio da dostavi obavezne dokaze-

Njemačka ekonomija će se ponovo smanjiti 2024. godine

Njemačka ekonomija će se ponovo smanjiti 2024. godine

"Ništa od toga nije urađeno posebno. Sve ovo je glupost, gubljenje vremena, farsa, blamaža čitavog pravosuđa", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da Sud nije uspio ništa da dokaže što je u vezi sa Dejtonskim sporazumom, Aneksom 10 ili tzv. bonskim ovlaštenjima.

Sljedeća ročišta zakazana su za 9., 16. i 30. oktobar.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora Službenog glasnika RS, za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS.

Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, kazna za ovo krivično djelo iznosi šest mjeseci do pet godina zatvora.

Uz to, osuđenima bi se zabranilo političko i drugo javno djelovanje, oduzela odlikovanja te prestanak službene dužnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije