Milorad Dodik u Sudu BiH: "Meni su ponuđene razne stvari za oslobađajuću presudu"

5
BIRN - Detektor.ba
Milorad Dodik u Sudu BiH: "Meni su ponuđene razne stvari za oslobađajuću presudu"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik stigao na Sud

U srijedu, 16. oktobra, u Sudu BiH je održano ročište predsjedniku bh. entiteta Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika RS Milošu Lukiću.

Na suđenju za nepoštovanje odluka visokog predstavnika, Odbrana drugooptuženog Miloša Lukića uložila je set materijalnih dokaza.

Odbrana je uložila 36 dokaza koji uključuju akte u vezi s izradom Službenog glasnika RS i odgovore koje su dobili od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i institucija u BiH.

Još jedan tužan dan u Bosni i Hercegovini: Preminuo dječak Danin (8)

Još jedan tužan dan u Bosni i Hercegovini: Preminuo dječak Danin (8)

Branilac Miljkan Pucar u spis je uvrstio verbalnu notu ambasadi Njemačke, kao i notu OHR-a u vezi s imenovanjem Christiana Schmidta za visokog predstavnika.

Sudija Sena Uzunović na početku ročišta je kazala da je odbačen zahtjev za njeno izuzeće, koji je Odbrana prvooptuženog Milorada Dodika podnijela na prošlom ročištu.

"Obzirom da ste mene vidjeli u sudnici, onda je jasno da je rješenjem Suda (…)  kao nedopušten odbačen zahtjev branioca za moje izuzeće", kazala je Uzunović.

Nakon polemika na prošlom ročištu u vezi s tvrdnjom Dodikove Odbrane da nije dobila prijedlog Tužilaštva o dokazima replike i da se zbog toga ne može izjasniti, sudija je kazala da je izjašnjenje Odbrane na 12 strana s prilozima stiglo jučer, te će ga Sud razmotriti.

Ona je kazala da će Sud ponovo razmotriti rješenje o prihvatanju svih dokaza replike Tužilaštva i naknadno, kada prouči izjašnjenje Odbrane, saopštiti odluku.

Uzunović je navela da je branilac Goran Bubić izvršio uvid u spis i da je konstatovano da faks štampa potvrdu o slanju, a eventualni tehnički problemi, kao što je nedostatak papira kod primaoca, nisu opravdanje. Ona je rekla da zahtjev Odbrane – da im se dopisi isključivo dostavljaju poštom – nema uporište u zakonu, pogotovo ako se u obzir uzme dinamika suđenja i pravo na suđenje u razumnom roku.

Sudija je na ročištu upozorila pravne savjetnike iz tima Dodikove Odbrane na komentare o Sudu i njoj, pozivajući se na praksu Evropskog suda za ljudska prava u vezi s istupima advokata o konkretnim predmetima, posebno ako su oni obmanjujući i pogrešni.

"Dužna sam da štitim dignitet Suda i sebe… Postoje granice do kojih se može koristiti javni prostor za komentare o predmetu", kazala je Uzunović.

Branilac Bubić je rekao da nema informacija o čemu je riječ i da bi to volio znati. Advokati Ante Nobilo iz Hrvatske i Goran Petronijević iz Srbije su pravni savjetnici i njima je dozvoljeno da sjede u sudnici, mada se ne mogu obraćati Sudu.

Bubić je prigovorio na neravnopravan položaj u odnosu na Tužilaštvo, navodeći da je Sud odlučivao o prijedlozima Odbrane bez uvida u dokaze, a da je suprotna strana dostavila svoje dokaze. Sudija je to odbacila kao netačno, kazavši da, ako neka strana greškom dostavi dokaze, Sud to odmah vrati.

Bursać: Nečovjek Dodik opet sramno bruka cijelu zemlju zadržavajući vize za Kosovo!

Bursać: Nečovjek Dodik opet sramno bruka cijelu zemlju zadržavajući vize za Kosovo!

Dodik je također rekao da je proces protiv njega Lukića politički motivisan i da su mu ponuđene razne stvari u zamjenu za oslobađajuću presudu.

"Meni su ponuđene, za oslobađajuću presudu, razne stvari, od centralizacije BiH, što sam ja naravno odbio. Zato se usložnjava i pokušava ubrzati proces. Nema te stvari koju će moći da dobiju da bi u ovako nakaradnom postupku osigurali bilo šta što nije u skladu sa Ustavom. Dakle, sve je laž", rekao je Dodik.

On je istakao da mu je ponuđeno i da pristane na pitanje imovine, što je odbio.

Podsjetimo, Dodik i Lukić optuženi su da su od 1. do 9. jula 2023. u Banjoj Luci – svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. jula iste godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a – preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.

Suđenje se nastavlja 30. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije