Milorad Dodik stigao na saslušanje u Tužilaštvo BiH zbog afere "Ikona"

0
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik stigao na saslušanje u Tužilaštvo BiH zbog afere "Ikona"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedsjedništva BiH, jutros je stigao u Tužilaštvo BiH gdje će biti saslušan, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.  

Dodika će tokom dana saslušati tužilac, a član Predsjedništva BiH je stigao u Tužilaštvo po pozivu kako bi dao iskaz na okolnosti afere "Ikona". 

Podsjetimo, Milorad Dodik je 14. decembra ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu tokom posjete BiH poklonio 300 godina staru ukrajinsku pozlaćenu ikona Svetog Nikole koja je navodno “pronađena” u Lugansku.

Sve se odigralo u sjedištu Vlade RS u Istočnom Sarajevom u prisustvu visokih zvaničnika bh. entiteta RS.

Kasnije je, pod pritiskom javnosti, Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu, a u međuvremenu Rusija je vratila poklon uz savjet da se cijeli slučaj treba razjasniti putem Interpola.

Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija je ikonu vratio u BiH i odnio je u kabinet Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH.

Od tada nije poznato gdje se nalazi ikona, kao ni u kojoj je fazi istraga u Tužilaštvu BiH. Iz SNSD-a je tada plasirano da ikona vrijedi 100-200 eura, da se može kupiti na internetu i da je ikonu Dodiku dala jedna banjalučka porodica.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je po izlasku iz bolnice prvo optužio medije iz FBiH da su izmislili cijelu priču, nedugo zatim je rekao da Ukrajina uopće ne traži ikonu, a sada je i postavio ultimatum ovoj istočnoevropskoj sili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije