Milorad Dodik se plaši sutkinje Jasmine Ćosić Dedović: Evo šta traži njegov advokat Goran Bubić

8
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik se plaši sutkinje Jasmine Ćosić Dedović: Evo šta traži njegov advokat Goran Bubić
Foto: AA / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik i Jasmina Ćosić Dedović

Advokat Goran Bubić, branilac Milorada Dodika, izjavio je da je Sudu Bosne i Hercegovine uputio prijedlog za izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović u slučaju da postupa u predmetu protiv Milorada Dodika.

Bubić je pojasnio da je prijedlog za izuzeće upućen na zahtjev Milorada Dodika, te dodao da odbrana smatra da u ovom predmetu sutkinja Dedović ne može postupati zato što postoje, kako je navedeno, "okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost".

"Sutkinja Jasmina Ćosić Dedović svojevremeno je bila kandidat za sutkinju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a Dodik, tada u svojstvu člana Presjedništva BiH, protivio se njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime BiH", istakao je advokat Bubić.

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Bubić je uz prijedlog za izuzeće Sudu BiH dostavio i dokaz - pismo Dodika kao tadašnjeg člana Predsjedništva BiH:

"Iz sadržaja pisma vide se argumenti za protivljenje imenovanju sudije Jasmine Ćosić Dedović. Ove razloge branilac ne ponavlja u prijedlogu za izuzeće, ali kao razlog za izuzeće ističe sam čin protivljenja Milorada Dodika, tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, da se imenuje za sudiju Međunarodnog krivičnog suda. Ovo pismo, poslato u okviru zakonske procedure za izbor sudije Međunarodnog krivičnog suda u ime BiH, nesumnjivo je utjecalo na proceduru izbora Dedovićeve i ona nije izabrana za sudiju u tom sudu.

Optužnica protiv Dodika vraćena na doradu, a Kajganić prijavljuje zbog integriteta postupanja

Optužnica protiv Dodika vraćena na doradu, a Kajganić prijavljuje zbog integriteta postupanja

Branjenik Milorad Dodik smatra da sutkinja Dedović, prema objektivnom sudu, jednako kao i bilo koji drugi kandidat u sličnoj situaciji, ne može imati nepristrasan odnos kao sudija ako postupa u predmetu u kojoj je optuženi lice koje se ranije, u legalnoj proceduri izbora (ne samo kao građanin), protivilo njenom imenovanju za sudiju u Međunarodnom krivičnom sudu. Posebno treba cijeniti okolnost da bi njen status u Međunarodnom krivičnom sudu u svakom pogledu bio višestruko povoljniji nego što je status u Sudu BiH. Ovo izaziva razumnu sumnju u nepristrasnost sutkinje Jasmine Ćosić Dedović pa se predlaže da se ovaj prijedlog uvaži i imenovana izuzme iz postupka protiv branjenika Milorada Dodika.

U slučaju da u označenom predmetu ne postupa sutkinja Jasmina Ćosić Dedović, već drugi sudija Suda BiH, tražimo da se ovaj prijedlog ima u vidu u daljem toku postupka, u slučaju da Tužilaštvo BiH ponovo dostavi optužnicu", navodi se u obrazloženju prijedloga za izuzeće sudije Dedović koje je podnio advokat Goran Bubić na zahtjev Milorada Dodika, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije