Milorad Dodik: "Sa nelegalne adrese iz Sarajeva dobio sam pismo nevjerovatne sadržine"

19
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: "Sa nelegalne adrese iz Sarajeva dobio sam pismo nevjerovatne sadržine"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik objavio je otvoreno pismo u kojem se dotakao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini nazivajući ga 'lažnim'.

Još jednom je naveo da visokog predstavnika nije imenovalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Napomenuo je da je sa "nelegalne adrese iz Sarajeva dobio pismo nevjerovatne sadržine", te je naglasio da se u dopisu upućenom njemu poziva na Aneks 10 koji Kancelarija visokog predstavnika 'krši svojim postupcima'.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH reguliše se način imenovanja visokog predstavnika u BiH, a to znači da visokog predstavnika u BiH imenuje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija svojom relevantnom rezolucijom.

Članom I stav 2 Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH propisano je da 's obzirom na složene zadatke koje im predstoje, strane potpisnice zahtjevaju da se, u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, imenuje visoki predstavnik koji će olakšati napore strana potpisnica i mobilisati organizacije i tijela uključena u civilne aspekte mirovnog rješenja, i prema potrebama koordinisati njihove aktivnosti, tako što će obavljati dole navedene dužnosti, koje su mu povjerene rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija'.

Ustavni sud BiH u plenarnom sazivu u predmetu broj AP 953/05, rješavajući apelaciju Milorada Bilbije i drugih, na osnovu člana VI/ 36) Ustava BiH, člana 59 stav 2 alineja 2, člana 61 stav 1 i 2 i člana 64 stav 2 Pravila Ustavnog suda BiH na sjednici održanoj 8. jula 2006. godine donio je Odluku o dopustivosti i meritumu o usvajanju apelacije gdje se u obrazloženju iste u tački 46 navodi: 'imenovanje potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a koji je odobrio i Dejtonski mirovni sporazum'.

Prekršili ste i ovu odluku Ustavnog suda BiH, pogotovu onaj dio koji se odnosi na Vijeće sigurnosti UN, dakle Vijeće za implementaciju mira je neformalno tijelo grupe zemalja koji se ne pominju u Aneksu 10 i kao takvo ne može biti zamjensko u procesu izbora visokog predstavnika u BiH.

Visoki predstavnik u BiH ne postoji i degutantno je i nelegalno da se predstavljate lažno čime činite krivično djelo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije