Milorad Dodik pojasnio zašto ne želi ulazak BiH u NATO

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik pojasnio zašto ne želi ulazak BiH u NATO
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Beogradu da je jedan od primarnih razloga zbog čega Republika Srpska smatra da nije dobro da BiH uđe u NATO taj što bi to značilo dalju razgradnju RS.

Dodik je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da Republika Srpska konstantno živi pod raznim pritiscima, te da je tako i kada je riječ o NATO-u.

"Tako da je prisutan pritisak i u vezi s tim šta mi treba da radimo. Mi vrlo uspješno reagujemo na to", rekao je Dodik na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje da li će Srpska odoliti pritiscima da BiH postane članica NATO-a, javlja ATV.

On je ukazao da je NATO proteklih godina uporno radio na tome da ojača funkciju visokog predstavnika u BiH koji je razgrađivao dejtonsku RS, kao i da je NATO avijacija tokom ratnih dešavanja bombardovala srpske položaje.

"Nemamo povjerenja. To je osnovni razlog što smo protiv NATO-a", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila rezoluciju da će Srpska ostati neutralna i dodao da ne vidi nikakve benefite ako bi BiH prihvatila Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

"NATO se nije potrudio da dođe u BiH i kaže - evo mi smo došli da gradimo fabrike koje će proizvoditi pertle za čizme i da to izvozimo za njihov program obučavanja i pripreme. NATO nam pokušava nanijeti samo još veće troškove. U ovom trenutku da bismo krenuli tamo moramo izdvojiti za vojsku 100 odsto više sredstava. Mi te pare nemamo i to je ključni razlog", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije