Milorad Dodik o izborima, CIK-u, krivičnim prijavama i protestima

3
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik o izborima, CIK-u, krivičnim prijavama i protestima
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Milorad Dodik

Sjednica Narodne skupstine Republike Srpske bit će održana 26.10. a na njoj će biti razmatran rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu. Također, 1. novembra bit će i druga sjednica NSRS u starom sazivu gdje će se usvojiti novi budžet i ekonomska politika za 2023. godinu, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za medije u Banjoj Luci.

"Omogućit ćemo da se isplaćuje ono što smo započeli, a to je 750 KM za nezaposlene majke u porodicama sa četvoro i više djece", rekao je Dodik dodajući da će u budžetu biti i povećanje penzija, plata i boračkog dodatka.

Između ostalog, govorio je i o izborima, Centralnoj izbornoj komisiji BiH i protestima koje je najavio SNSD i koalicija za utorak.

Akademiku Dževadu Jahiću klanjana dženaza u haremu Begove džamije

Akademiku Dževadu Jahiću klanjana dženaza u haremu Begove džamije

Tužilaštvo BiH o kupovini Dodikove vile na Dedinju: Da li je Srbija odgovorila?

Tužilaštvo BiH o kupovini Dodikove vile na Dedinju: Da li je Srbija odgovorila?

Preporuku za kandidatski status Dodik je nazvao spekulacijom, ističući da Republika Srpska nije zainteresovana da u BiH ostane visoki predstavnik i strane sudije u Ustavnom sudu BiH.

"Taj kandidatski status je ponuda koja nije fer ako ostaju lažni visoki predstavnik i sudije stranci. Ako je to namjera ne možemo prihvatiti sa oduševljenjenjem", rekao je Dodik.

On je rekao da će Republika Srpska vrlo brzo donijeti zakon o izborima kako bi se vratile nadležnosti Republici Srpskoj za izbore, 'a ne da to bude u rukama CIK-a koji ponižava narod Republike Srpske'.

Takođe naglasio je da nema govora o krađi izbora te da su to pokazali prvi rezultati koje je objavila Centralna izborna komisija.

"Sutra im ističe rok da proglase preliminarne rezultate. CIK bježi namjerno od toga da proglasi preliminarne podatke. 99,2 posto su rezultati utvrđeni i kada je bilo jasno da je pobijedio Dodik, onda su to poništili i vratili na ponovno prebrojavanje koje potvrđuje te preliminarne rezultate", rekao je Dodik.

On je rekao uklliko CIK sutra ne bude objavio prelminiarne rezultate da će biti pokrenute krivične prijeve protiv pojedinačnih članova CIK-a 'koji nemaju nikakve odgovornosti prema narodu'.

O protestima najavljenim za utorak je kazao:

“Pozivam narod u utorak u 18 sati, u park Mladen Stojanović da se borimo za slobodu i mogućnost da provodimo slobodno izbore”, poručio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije