Milorad Dodik o Erdoganu i incidentu na Sarajevskom aerodromu

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik o Erdoganu i incidentu na Sarajevskom aerodromu
Foto: Armin Durgut / Pixsell / Milorad Dodik tokom Samita na Jahorini

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine od Granične policije nije dobilo zahtjev da uputi protestnu notu povodom incidenta koji se juče desio na sarajevskom aerodromu prilikom dolaska turskog predsjednika. To je potvrdio Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, danas na Jahorini odgovarajući na pitanja novinara.

Pročitajte Deklaraciju koju su potpisali lideri država učesnica SEECP-a

"Nismo dobili dokumente, čekamo informaciju. To je bilo nepotrebno i žao mi je zbog toga", poručio je Dodik.

Počela plenarna sesija Samita: Skup najvećih lidera regiona na Jahorini

On je dodao da se moraju poštovati propisi prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, ali isto tako i posebni režimi i procedure kada u državu dolaze važni gosti.

"Ne mogu sada komentarisati šta se dogodilo, vidjećemo nakon što dobijemo informaciju", kazao je Dodik.

Na pitanje novinara, osvrnuo se i na navode da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan od Predsjedništva BiH zatražio izručenje osam tzv. gulenovaca.

"U jučerašnjem bilateralnom susretu Predsjedništva BiH s turskim predsjednikom bilo je govora i o toj temi, uz koju je imao određene zahtjeve. To nije tema koja je samo sada aktuelna, budući da je to bila tema i tokom naše posjete Ankari", podvukao je Dodik.

Kako je naveo, Turska ima pristup vezano za državni udar koji je tamo bio ranije i ona želi da putem pravosudnih institucija riješi to pitanje.

"Institucije Turske evidentirale su da u BIH postoje određeni ljudi i institucije. Oni se u pravilu nalaze na prostoru FBiH. To je stvar federalnih organa i procedure. Mislim da je predsjedniku Erdoganu to veoma jasno", naveo je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije