Šta su Komšić i Džaferović danas rekli na Jahorini

Radiosarajevo.ba
Šta su Komšić i Džaferović danas rekli na Jahorini
Foto: Predsjedništvo BiH / Komšić, Dodik i Džaferović

Na Jahorini se danas održava plenarna sesija samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Uz domaćine, bh, vlastodršce, na samitu učestvuju predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, Albanije Iljir Meta, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, Slovenije Borut Pahor, te premijer Bugarske Bojko Borisov i Srbije Ana Brnabić, a očekuje se dolazak i predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića.

Bh. delegaciju predvodi predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a na samitu su danas govorile i njegove kolege iz ove institucije, članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Šefik Džaferović

Džaferović je podsjetio da je ova "platforma utemeljena je prije 23 godine, u cilju jačanja regionalne saradnje, sigurnosti i stabilnosti".

"Procesi integracije u Evropsku uniju i NATO i dalje imaju ključni značaj za budućnost naše regije i njenu sigurnost i napredak. Unapređenje odnosa u regiji je neophodno zbog zajedničkog djelovanja na planu migracijskih kretanja, borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, borbe protiv organiziranog kriminala i ilegalne trgovine oružjem, borbe protiv cyber prijetnji te zajedničke regionalne energetske i transportne politike", kazao je Džaferović.

Istaknuo je regionalne probleme s migrantskom krizom, koja "je pokazala slabosti institucionalnih kapaciteta i regionalne saradnje.

"Ako imamo u vidu činjenicu da migranti na područje ove regije i Bosne i Hercegovine dolaze s teritorije Evropske unije, onda je jasno da fokus ovog pitanja ne može biti samo na neposrednoj granici između EU i BiH. Bosna i Hercegovina nije uzrokovala intenzivirane migracijske procese, te ne može samostalno nositi odgovornost za rješavanje ovog pitanja. Očekujemo prvenstveno od EU da pruži podršku institucijama BiH, prije svegs stratešku i organizacionu, kako bi se efikasno odgovaralo na sve izazove koje donosi migrantska kriza", dodao je on, pa nastavio:

"Ono što dodatno pogoršava stvari jesu upliv organiziranog kriminala i raširena pojava trgovine ljudima. Predsjedništvo BiH je razmatralo pitanje saradnje naše zemlje i susjedne Crne Gore i Srbije, u cilju suzbijanja krijumčarenja ljudi."

Džaferović smatra i da mladi odlaze zbog nedovoljnog rasta životnog standarda, političke
nestabilnosti... a, onda je kazao i sljedeće:

"Želim ovom prilikom da skrenem pažnju na regionalni problem koji ozbiljno dovodi u pitanje vladavinu prava, kao i sigurnost. Svjedočimo pojavi da se osuđenicima s dvojnim državljanstvima, koji su u jednoj državi osuđeni za najteže oblike ratnih zločina, u drugoj državi za ista ta krivična djela preinačava/značajno smanjuje kazna, nakon čega se oslobađaju. Nedopustivo je da počinilac masovnih zločina može tako lako da izbjegne pravdu."

Džaferović smatra da je u proteklom periodu došlo do određenog usporavanja, pa čak i kočenja pozitivnih procesa, kada je u pitanju ovaj aspekt regionalne saradnje. Nepoštivanje presuda međunarodnih sudova, negativna i zapaljiva retorika ili intenzivirano naoružavanje predstavljaju najozbiljnije faktore, koji dovode u pitanje sigurnost i stabilnost.

"Kosovu kao budućem predsjedavаjućеm SECEEP-om želim uspješno presjedavanje. Žao mi
je što njihova delegacija ne učestvujе na ovom samitu", kazao je Džaferović na kraju.

Željko Komšić

Komšić je poručio kako razvijanjem regionalne saradnje i dobrih susjedskih odnosa, šaljemo jasnu poruku da ova regija, odnosno Jugoistočna Evropa, a koju neki nazivaju i Zapadnim Balkanom, može biti dijelom integracijskih procesa.

Podsjetio je na ciljeve SEECP-a, te dodao kako je saradnja zemalja članica SEECP-a veoma dobra u pomenutim oblastima: "Svakako da ima prostora da još više radimo zajedno na rješavanju mnogih otvorenih pitanja koja imamo, čime ćemo dodatno unaprijediti naše susjedske odnose. U tom pogledu, pozivam vas da svi zajedno napravimo dodatne napore i pronađemo načine da riješimo ta otvorena pitanja, i to u korist svih naših građana. Neophodno je održati stabilnost regije, te kroz  našu međusobnu saradnju i zajedničke mehanizme, održati i  lakše kontrolirati nezakonite migracijske tokove koji su zadesili naše zemlje. Samo ćemo se zajedno lakše i efikasno suočiti s izazovima koji su pred nama."

On smatra da svi trebamo raditi još više, posebno na usaglašavanju naših lokalnih pravnih sistema s evropskom pravnom stečevinom, kako bismo mogli pokazati da smo spremni akceptirati i primijeniti evropske standarde u svim traženim oblastima.

"Pozivam i sve zemlje članice SEECP-a da poštuju presude Međunarodnog tribunala za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, te na taj način odamo počast svim žrtvama genocida, kao jednog od preduvjeta za izgradnju trajnog pomirenja i povjerenje među zemljama Zapadnog Balkana", rekao je na kraju Željko Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije