RS / Milorad Dodik na Manjači: Šta sam naučio kad sam otišao u Sarajevo

25. 08. 2019. u 13:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 224

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, istakao je danas da se ljudi na Kočićevom zboru na Manjači ne okupljaju samo da se druže i vesele, već prije svega oko ideje slobode za koju se Petar Kočić borio.

"Za ovih 10 mjeseci otkako sam dole u Sarajevu shvatam bolje nego ikada šta je Kočić pisao. Ponovo čitam Kočića i uviđam da se politika u Sarajevu za sto godina nije bitno promijenila. Politika je ista, samo su se akteri promijenili", istakao je Dodik na Kočićevom zboru.

Obraćajući se okupljenima na zboru, Dodik je i Davidu Štrpcu, odnosno glumcu Boško Đurđeviću, rekao da je tek kad je otišao u Sarajevu, shvatio šta u stvari David govori.

"Vlasti u Sarajevu i međunarodna zajednicu, za one koje su nas gađali uranijunskim bombama, govore da treba s njima. BiH je moranje, nemamo slobodu, živimo za dan kada između nas i Srbije neće biti granice", rekao je Dodik i naveo slučajeve maltretiranja Srba u Hrvatskoj i FBiH

On je dodao da se Republika Srpska mora boriti za ciljeve koje je postavio Petar Kočić.

"Živjela Republika Srpska, živjela Srbija, živio Kočić", uzviknuo je Dodik pred posjetiocima zbora, piše Srpskainfo.

Milorad Dodik potvrdio je i da će prisustvovati vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, koja je na njegov zahtjev zakazana za utorak, 27. augusta, sa samo jednom tačkom - imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ali da ne zna šta se može očekivati.

Tvrdi da, ako ne bude završeno imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, to više neće biti saga, nego farsa.

On je novinarima u Stričića na Manjači ponovio da je sjednica Predsjedništva BiH zakazana zato što su prethodno, u skladu sa zakonom, izvršene provjere Zorana Tegeletije u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) te rečeno da nema nikakvih smetnji da bude kandidovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

 

KOMENTARI (6)