Milorad Dodik: 'BiH je na infuziji, može ostati samo na slovu Daytona'

16
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: 'BiH je na infuziji, može ostati samo na slovu Daytona'
FOTO: Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da bi RS kao samostalna država za tri godine ispunila sve zahtjeve koje je postavila Europska unija i postala njena nova članica.

"Mislim da bi kao samostalna država RS za tri godine ispunila sve zahtjeve koje EU stavlja pred nas i postali bi nova članica. Sa FBiH, u kojoj nema dogovora ni među Hrvatima i Bošnjacima, druga dva konstitutivna naroda, u kojoj još nema vlade, iako su izbori bili prije dvije i po godine, u kojoj ima 11 vlada, mi ne možemo ostvariti napredak, izjavio je Dodik.

Ponovo je pričao o mirnom razlazu kao opciji koja je narealnija te po ko zna koji put komentirao slovenski non paper. 

"Najefikasniji put ka EU je da se podijelimo i da samostalno ispunjavamo uvjete za članstvo. Da smo uradili tako prije deset ili petnaest godina već bi bili u EU. Žao mi je što Europa nije pokazala više senzibiliteta za problem zvani BiH, jer mi izgleda kao da niko ne želi da vidi, da konstatuje da je BiH propala i da se održava još samo na infuziji međunarodnog faktora, rekao je Dodik u intervjuu za Atinsko-makedonsku novinsku agenciju ANA-MPA, koji su prenijeli grčki mediji.

Istakao je da BiH može ostati samo na slovu Daytona iz 1995. godine.

"Izglednije mi je da to RS učini samostalno, jer mi nemamo nijedan problem u ispunjavanju svih uslova ako te uslove moramo da ispunimo kao Republika Srpska. Do sada je taj europski put bio uslovljen oduzimanjem naših prava i naših nadležnosti. Mi smo spremni da nadležnosti dijelimo sa Briselom, ali ne sa Sarajevom", poručio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije