Milorad Dodik: 'Ako Christian Schmidt bilo šta uradi, srušio je europski put BiH'

24
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: 'Ako Christian Schmidt bilo šta uradi, srušio je europski put BiH'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik i Dragan Čović

U Mostaru je danas, 27. februara, održan još jedan sastanak vladajuće koalicije na nivou države Bosne i Hercegovine. 

Prisustvovale su mnogi zvaničnici, a medijima su se obratili Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić, ali ne s dobrim vijestima. 

Dodik je, kao i njegove kolege Nikšić i Čović, saopštio da nije bilo ništa od dogovora po pitanju dva ključna europska zakona, te je tražio od Europske unije datum za početak pregovora BiH i EU. 

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Bez tog datuma će značiti da ćemo se osjećati prevarenim. To smo dogovorili. Mi tražimo tačan datum i mislim da smo uradili dosta toga, riješen je Frontex i sprečavanje pranja novca. Vjerujem da u sljedećih 7-10 dana možemo riješiti još neka pitanja: zakon o sudu, sprečavanju sukoba interesa i Izborni zakon", poručio je Dodik, te je dodao kako će se o Zakonu o Ustavnom sudu BiH pregovarati u aprilu. 

Nakratko je govorio i o Izbornom zakonu, te da 'podržava fer odnos' u izboru člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. 

Nermin Nikšić nakon sastanka vladajuće koalicije: 'Niko nije htio izaći'

Nermin Nikšić nakon sastanka vladajuće koalicije: 'Niko nije htio izaći'

"Djeluje mi da ćemo završiti zakon o sprečavanju sukoba interesa. Bilo bi dobro kada bi to uspjeli završiti kao i ovo o državnoj upravi u kojoj se regulišu uposlenici. Budžet više niko ne spori i to možemo brzo uraditi", optimistično je poručio Milorad Dodik.

Ipak, morao je spomenuti i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, te je zaprijetio krajem EU puta za našu zemlju. 

"Ako ovaj nelegalni bilo šta uradi, srušio je evropski put BiH. Ukoliko bi nametnuo bilo šta što se odnosi na RS u bilo kom segmentu, RS istupa iz procesa na način da će donijeti svoj zakon o izborima i provesti izbore na svoj način. I ranije smo rekli da on ne postupa i ne nameće i vjerujem da smo istog opredjeljenja svi zajedno", rekao je Dodik na kraju svog obraćanja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije