Miletić, Cenić i Mešalić poslali Dodiku jasnu poruku: 'Bosna i Hercegovina nije na prodaju'

28
A. M.
Miletić, Cenić i Mešalić poslali Dodiku jasnu poruku: 'Bosna i Hercegovina nije na prodaju'
Foto: Kolaž / Dodik, Mešalić, Cenić i Miletić

Na temu gostovanja predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika u emisiji  kod Senada Hadžifejzovića, kao i njegovih skandaloznih izjava o otcjepljenju ovog entiteta, te njegove pompezne izjave da nudi dvije milijarde kao kompenzacije za 'mirni razlaz', portal Radiosarajevo.ba kontaktiralo je nekoliko sagovornika na ovu zanimljivu temu koja je izazvala brojne reakcije u našoj zemlji.

Prvo smo kontaktirali delegata Doma naroda Parlamenta BiH Zlatka Miletića (Za nove generacije), koji je odmah u razgovoru za naš portal osudio Dodikove izjave, nazivajući ih - degutantnim, morbidnim i neprimjerenim.

"Imao sam priliku da pogledam tu emisiju na Face TV i moram reći da sam razočaran njegovim nastupom. Mislio sam da će Dodik to vrijeme iskoristiti da umiri situaciju u Bosni i Hercegovini, što mi je u odnosu na funkciju koju obnaša bila njegova dužnost.

Magična noć muzike i koncert za pamćenje: Rimski filharmoničari očarali sarajevsku publiku

Magična noć muzike i koncert za pamćenje: Rimski filharmoničari očarali sarajevsku publiku

Kad su u pitanju te dvije milijarde, samo se nije izrazio da li su u pitanju - euri ili marke! Očigledno je to njemu svejedno, da na taj način ustvari kupuje ostvarenje svojih političkih snova. Mislim da je degutantno, morbidno i sasvim neprimjereno. Na taj način pojeftinjuje bošnjački narod u BiH i sve nas ostale. Mislim da je to dno dna", smatra Miletić.

On dodaje da je također morbidno da najavi da će se sjednica Vlade RS održati u Srebrenici.

"Samim tim činom ne znam šta želi da postigne. Isto tako mislim da nikome ne ide u prilog ni RS ni Federaciji, a bogami čak ni regiji, jer ako je cilj tog Srpskog sabora da naruši sigurnost na ovim prostorima, onda to nije dobro ni za koga", priča Miletić za Radiosarajevo.ba.

Na kraju je Miletić podvukao da je razočaran...

"Mislio sam da će se drugačije ponašati, da će pokušati da smiri situaciju, da reformiše neke svoje političke stavove, da odustane od tih gluposti i tog narativa u kojem oni žive, a taj narativ je 'srpski svet', velika Srbija. U konačnici od toga ništa neće biti, mislim da je došlo vrijeme da ljudi istinski razmisle gdje vode svoj narod prije svega, a onda i sve nas, jer ako ovo ovako nastavi neće se dobro završiti", izjavio je Zlatko Miletić. 

Svetlana Cenić, komentirajući Dodikove prijetnje i ponude, istaknula je da su one dio već viđenog scenarija kojeg se prisjeća decenijama unazad.

Skandalozni Dodik gostovao kod Hadžifejzovića: Nudi novac da se RS otcijepi, trguje s Potočarima?!

Skandalozni Dodik gostovao kod Hadžifejzovića: Nudi novac da se RS otcijepi, trguje s Potočarima?!

"To je bio scenarij koji ja gledam decenijama. Sve što je rekao, ja sam se toga naslušala i ranije. Sad bi odjednom dao dvije milijarde... Samo ne znam odakle bi dao? Jedino ako nije od svoje privatne imovine, jer tuđe davati ne može, valjda mu je toliko jasno.

Para u budžetu nema, a ne znam ko bi mu to poklonio, možda Rusija koja do sada nije ništa dala ili da otkine od one svoje 'crkavice'. Smiješno je pomisliti da sva ona zemlja, koja je na tlu RS vrijedi dvije milijarde", kaže Cenić.

Tvrdi da je Dodik istu priču pričao i prije tri godine...

"Samostalna RS u okviru BiH, isto je prijetio, ali kada mu je Ministar unutrašnjih poslova Rusije skrenuo pažnju da to tako ne može, onda je okrenuo priču u samostalnu RS u okviru Bosne i Hercegovine”, naglašava Cenić.

Prokomentarisala je i odluku Dodika da će sjednicu Vlade RS održati u Srebrenici i da će položiti cvijeće.

"To bi bilo krajnje cinično. Imao je on priliku da izrazi žalost prema žrtvama mnogo puta, a ne da pravi od toga neku predstavu”, izjavila je Svetlana Cenić za portal Radiosarajevo.ba.

Nebojša Vukanović komentira: 'Debakl Dodika, Uzurpator se povijenog repa povlačio pred Senadom'

Nebojša Vukanović komentira: 'Debakl Dodika, Uzurpator se povijenog repa povlačio pred Senadom'

Mahir Mešalić (DF) poručio je Miloradu Dodiku da Bosna i Hercegovina nije na prodaju i da je plaćena krvlju generacija, te da bi bilo krajnje neprimjereno održati sjednicu Vlade RS u Srebrenici.

"Poručujem Miloradu Dodiku da Bosna i Hercegovina i svaki njen dio nije na prodaju da je ona plaćena krvlju kroz generacije i da mu je bolje da vrati građanima RS te dvije milijarde.”

"Što se tiče održavanja sjednice Vlade RS u Srebrenici to je jedan veoma tužan potez, potpuno amoralan od strane Milorada Dodik, da u mjestu gdje je počinjen genocid da se održi sjednica Vlade.

Sve će se ovo na kraju završiti propašću Dodikovog režima. Nema pravo da nudi ništa što je vlasništvo građana Bosne i Hercegovine. Njemu ako se živi u 'velikoj' Srbiji nek ide tamo, a neka ove građane koji 30 godina trpe torturu Beograda i Zagreba, ostavi na miru", poručio je Mahir Mešalić u razgivoru za portal Radiosarajevo.ba.

Možete na linku OVDJE pročitati više na ovu temu ili pogledati na linku ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (28)

/ Povezano

/ Najnovije