Mile ga je volio: Nakon Dukića, Dodik zaratio i sa "knezom istočne Hercegovine"

F. V.
Mile ga je volio: Nakon Dukića, Dodik zaratio i sa "knezom istočne Hercegovine"
Foto: Facebook / Dodik i Drašković

Nakon što je nedavno žestoko zaratio s nepredvidivim predsjednikom i vlasnikom kompanije "Boksit" iz Milića, Rajkom Dukićem, lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik doživio je još jedan "tajkunski rastanak". 

Brod tone 

Napuštajući brod koji tone, kako bi to kazao poslanik u Narodnoj skupštini RS, Nebojša Vukanović komentirajući "slučaj Dukića", i kontroverzni "kralj čokolade" i "knez istočne Hercegovine", Rodoljub Drašković, inače brat srbijanskog političara i pisca, Vuka Draškovića, odlučio je da se "na vrijeme oštrim kritikama distancira od Dodika". 

"Dodikov tajkun", kako su ga donedavno mediji nazivali, poručuje da je "vrijeme za smjenu generacija na političkoj sceni" bh. entiteta RS". 

"Narodom u RS-u vlada politička demagogija. Vrijeme je da na političkoj sceni dođe do smjene generacija i da umjesto politikratije i diktature bude demokratija koja će pokrenuti ekonomski razvoj RS-a i stvoriti ambijent iz koga, prvenstveno, mladi i stručni ljudi ne bi odlazili", kazao je u intervjuu za politički magazin BN TV “Crno na bijelo” Rodoljub Drašković, inače predsjednik koncerna “Svislajon takovo”. 

Nije nevažno to što je u intervjuu za BN Drašković spomenuo i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, tvrdeći da ga je zvao kako bi mu zahvalio "za sve što radi za srpski narod". 

Prema riječima Draškovića, u RS-u je sve "potčinjeno vladavini režima Milorada Dodika". Najavljujući, praktično, Dodikov odlazak, Drašković veli: 

"Gospodin Dodik je politički demagog, a ja se bavim političkom ekonomijom. Moja djela se vide. Politička demagogija vlada ovim narodom. Vrijeme je došlo da se stvarnost mijenja. Umjesto politikratije na scenu mora doći demokratija... Lično nemam ništa (protiv). Čak naprotiv, kada ode sa političke scene, kada dođe nova generacija stručnjaka, profesije, mladosti, energije, kada pokrenemo privredni razvoj, ja ću uvijek rado sjesti sa Dodikom da popijemo rakiju. Ovdje se radi o društvenim interesima, sudbini naroda RS", rekao je Drašković za BN, tvrdeći da s "Dodikom nikada nije bio dobar".

Do sukoba je došlo početkom prošlog mjeseca. Mediji su prenijeli da je Drašković donirao milion KM za hercegovačka domaćinstva pogođena pandemijom koronavirusa, iako je njegov porezni dug u međuvremenu narastao na 14,8 miliona KM.

Pri tome je Drašković kritizirao Vladu RS-a, tvrdeći da su pred bankrotom i da je budžetski novac potrošen. Na to mu je Dodik odgovorio da "Vlada RS-a ništa nije dužna Draškoviću, nego da je Drašković dužan RS-u". 

Poruka Vladi 

Nadalje, Dodik je dodao kako su tvrdnje koje iznosi Drašković "gola laž". 

Drašković je potom uputio otvoreno pismo Dodiku, u kojem je napisao da "neće dozvoliti nikom, pa ni Miloradu Dodiku, da gazi njegovo ljudsko dostojanstvo i poslovnu ličnost". 

Iako tvrdi da nema političkih ambicija, Drašković je indikativno poručio da je spreman da "učestvuje u promjeni političkog sistema u RS-u". Da li je Dodik ozbiljno shvatio ovu neizravnu prijetnju, teško reći, ali jeste uzvratio optužbama od Draškovićevim dugovanjima, što bi mogla biti naznaka da će se politički rat nastaviti. 

Nakon Dukića i Draškovića pitanje je ko je sljedeći i je li korona donijela početak kraja Dodikovog raja?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije